Select Page

Παλιά Νομίσματα Που Έχουν Αξία

Παλιά Νομίσματα Που Έχουν Αξία – Μύθοι και Πραγματικότητα

Μεγάλος ντόρος γίνεται κατα καιρούς για διάφορα νομίσματα τα οποία έχουνε πολύ μεγάλη αξία.

Είναι όμως αυτό αλήθεια ή μια ανυπόστατη φήμη ;

Ας πάρουμε τη ΄φήμη που κυκλοφόρησε πριν κάποια χρόνια για το κατοστάρικο με το Μέγα Αλέξανδρο και όλοι έτρεχαν να γίνουν πλούσιοι.

Κέρματα των 100 δραχμών που πωλούνται έως 3.000 ευρώ

Kατοστάρικα με το Μέγα Αλέξανδρο

Τέτοιοι τίτλοι είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο και όλοι ψάχναμε τα συρτάρια μας.

Τι είχε γίνει τότε.

Χαμός έχει γίνει τότε στο διαδίκτυο με τα κέρματα των 100 δραχμών με την προτομή του Μεγαλέξανδρου, τα οποία κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1990.

Πληροφορίες, που κατέκλυσαν το ελληνικό διαδίκτυο, ανέβασαν την αξία αυτών των κερμάτων ακόμη και στις 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί να ψάξουν στα συρτάρια τους για να βρουν κάποιον… ξεχασμένο θησαυρό.

Πολύ γρήγορα το διαδίκτυο κατακλύστηκε από αγγελίες με νομίσματα των 100 δραχμών με τον Μεγαλέξανδρο, με πολλούς, όχι μόνο να πείθονται για την αξία του νομίσματος, αλλά και να πληρώνουν περισσότερο απ’ ότι για μία χρυσή λίρα για να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα εξ αυτών!

Ποια ήταν όμως η αλήθεια ΄πίσω απο το κατοστάρικα του Μεγαλέξανδρου;

Για κάποιο λόγο το νομισματοκοπείο χωρίς κάποια επίσημη κοπή έβγαλε το 1990 δεκαπέντε proof κατοστάρικα με το Μέγα Αλέξανδρο.

Τι είναι τα proof νομίσματα ;

Υπάρχουν τα νομίσματα τα κανονικά, τα κυκλοφορίας, που κόβει το εκάστοτε Νομισματοκοπείο, και υπάρχουν και κάποια νομίσματα, ειδικών εκδόσεων, που κόβονται μόνο για συλλέκτες και είναι περιορισμένου αριθμού.H proof κοπή είναι διαδεμένη στους συλλέκτες νομισμάτων και ουσιαστικά είναι νομίσματα τα οπόια έχουν παραχθεί με ενα συγκεκριμένο είδος κοπής (proof) . Αναλυτικότερα proof είναι το νόμισμα που έχει κοπή με ειδική μέθοδο και είναι κυρίως αναμνηστική έκδοση. Ξεχωρίζει συνήθως από την ακρίβεια της λεπτομέρειας και συνήθως από την λαμπερή καθρεπτίζουσα επιφάνεια του, αν και μπορεί να έχει κοπεί και σε στιλπνό (ματ).  Τα νομίσματα αυτά κόβονται σε μηχανές αργού ρυθμού με ειδικές μήτρες και με δίσκους που έχουν πλυθεί με ειδικά υγρά. Στη συνέχεια τα νομίσματα αυτά περνάνε από ειδική επεξεργασία για να έχουν την τελική λαμπερή και καθρεπτίζουσα εμφάνιση. Και τα νομίσματα αυτά μπορεί να παρουσιάζουν κάποια  φθορά όπως αναφέρετε πιο πάνω.

Αρα διαβάζοντας το παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι αξία απο όλο αυτο τον πανικό είχαν μόνο τα δεκαπέντε proof νομίσματα με το Μεγαλέξανδρο και όχι όλα αυτά τα κατοστάρικα που είχαμε όλοι ξεχασμένα στα συρτάρια μας.