Select Page

Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας έγινε η μεγαλύτερη διακίνηση χρυσού σε φυσική μορφή από τότε που υπάρχουν επίσημα στοιχεία στη νεότερη ιστορία.

Από τα τέλη του Μάρτη μέχρι και τα τέλη του Μάη, μια ποσότητα χρυσού σε φυσική μορφή που ξεπερνά τους 550 τόνους μετακινήθηκε από διάφορες χώρες και κυρίως από την Ελβετία και το Μεξικό στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τεράστια ποσότητα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να αναφερθεί ότι τα αποθέματα χρυσού της ΕΚΤ δεν ξεπερνούν τους 504 τόνους χρυσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι εταιρειών που ειδικεύονται στη μεταφορά χρυσού παραδέχθηκαν ότι το μέγεθος των μετακινήσεων ήταν τόσο μεγάλο που υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά να εργασθούν σε 24ωρη βάση, χωρίς καμία διακοπή, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της μεταφοράς. Σε ημερήσια βάση έγιναν μεταφορές οι οποίες σε μέγεθος είναι μάλλον οι μεγαλύτερες στην ιστορία.

Ένα πρώτο σχόλιο που συνοδεύει το γεγονός αυτό περιλαμβάνεται στο τελευταίο report της J.P. Morgan, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το report της J.P. Morgan η μετακίνηση αυτή του χρυσού θα πρέπει να αξιολογηθεί σαν ένα σημάδι διάβρωσης της εμπιστοσύνης προς τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τη συνεχή νομισματική επέκταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πράγματι, όπως αναφέρουν άλλοι αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία του χρυσού και τις ισοτιμίες του σε σχέση με τα βασικά νομίσματα, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να τυπώνουν χρήμα αλλά δεν μπορούν να τυπώσουν… χρυσό. Και πράγματι, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, όλα τα βασικά νομίσματα βρίσκονται σε συνεχή αξιακή διολίσθηση έναντι του χρυσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρώ από τη στιγμή της κυκλοφορίας του μέχρι σήμερα έχει χάσει περίπου το 85% της αξίας τους έναντι του χρυσού…

Τι λέει η JPM

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις της J.P. Morgan κάνουν λόγο για ένα περιθώριο περαιτέρω ανατίμησης της ουγκιάς του χρυσού μέχρι και 1.000 δολάρια, ήτοι μια ανατίμηση έως και τα 2.500 δολ., μία εκτίμηση που στηρίζεται στο αυξανόμενο hedging έναντι της διολίσθησης των ισοτιμιών έναντι του χρυσού.

Την τάση αυτή στηρίζει και η διαπιστούμενη αυξανόμενη μετακίνηση επενδυτών από τις μετοχές σε χρυσό σε ειδικά χαρτοφυλάκια, όπως φαίνεται στο private banking της Bank of America (BofA).

Μόνο από την Ελβετία, για παράδειγμα, μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ 111,7 τόνοι χρυσού…

Δεν είναι όμως μόνο η Νέα Υόρκη που “μαζεύει” χρυσό σε φυσική μορφή, αν και η συγκέντρωση αυτή σε περίοδο καραντίνας και μεγάλων δυσκολιών στις μεταφορές από χώρα σε χώρα παραμένει η μεγαλύτερη τις τελευταίες δεκαετίες. Μεγάλες αγορές χρυσού σε φυσική μορφή κάνουν τα τελευταία δύο – τρία χρόνια και οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και άλλων χωρών όπως π.χ. της Τουρκίας. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες χρυσού τελευταία αλλά όχι μέσω αγορών, αλλά μεταφοράς δικών τους αποθεμάτων από άλλες κεντρικές τράπεζες όπου βρίσκονταν σε φύλαξη. Τέτοιες “μεταφορές” και μάλιστα εσπευσμένα έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια η Bundesbank, αλλά και η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας. Η τελευταία μάλιστα δημιούργησε έναν ειδικό χώρο αποθήκευσης και φύλαξης στον εσωτερικό ενός στρατιωτικού στρατοπέδου ειδικής φύλαξης…

Βέβαια η συγκέντρωση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχει προηγηθεί εκείνης από τους ιδιώτες επενδυτές καθώς χρονικά διαπιστώνει κανείς ότι οι διαδικασίες συγκέντρωσης χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες Κίνας, Ρωσίας αυξάνονται και σχεδόν συμπίπτουν με τις απαρχές της εμφάνισης της κάμψης στη διεθνή οικονομία αλλά και με την αύξηση της έντασης των γεωπολιτικών συγκρούσεων ιδιαίτερα από τα μέσα της θητείας του Τραμπ και μετά. Αντίθετα η τάση αύξησης επενδύσεων ιδιωτών σε χρυσό έχει αρχίσει να διαπιστώνεται από το φθινόπωρο του 2019 και κυρίως με την εκδήλωση της πανδημίας και της καραντίνας που ακολούθησε.

Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτατη στροφή προς τον χρυσό και μάλιστα σε φυσική μορφή περισσότερο παρά σε ETF με αναφορά σε assets χρυσού, καταγράφεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη γενικευμένη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, απέναντι στις οποίες ο επενδυτικός κόσμος κινητοποιείται με διαδικασίες hedging σε χρυσό…

Πηγή: Capital.gr