Select Page

Πως ανακυκλώνεται ο χρυσός ;

Τα χρυσά σας κοσμήματα είναι αναμεμιγμένα με χαλκό, ασήμι και άλλα υλικά, δηλαδή δεν είναι καθαρός χρυσός. Όταν η Αγορά Χρυσού αγοράζει κοσμήματα, ο χρυσός πρέπει να ανακυκλωθεί. Δηλαδή, να διαχωριστεί από τα άλλα μέταλλα και υλικά και να πωληθεί στην καθαρή του μορφή.

Αυτό γίνεται μέσω της διαδικασίας του “καθαρισμού”. Τα αντικείμενα λιώνονται και ο χρυσός διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα μέταλλα και υλικά. Η διαδικασία είναι περίπλοκη και απαιτεί χρήση ειδικών μηχανημάτων και έμπειρου προσωπικού αλλά μπορεί να αναλυθεί περιληπτικά σε τρία βασικά στάδια:

1. Λιώσιμο αντικειμένων: Τα αντικείμενα λιώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και μετά από ένα μπάνιο σε κουβάδες με κρύο νερό, καλουπώνονται και μετατρέπονται σε μπάρες που περιέχουν εκτός από τον χρυσό και άλλα μέταλλα και υλικά.

2. Διαχωρισμός χρυσού: Οι μπάρες του σταδίου 1 επεξεργάζονται με ένα μίγμα νιτρικού και υδροχλωρικού οξέως για περίπου 12 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι να ρευστοποιηθούν και να παράγουν ένα καφετί υγρό το οποίο θυμίζει, στην όψη του, σκουριά. Μετά από μια περίπλοκη χημική διαδικασία το υγρό ψεκάζεται με διοξείδιο του θείου το οποίο διαχωρίζει τον χρυσό από τα υπόλοιπα υλικά και τον ωθεί στον πάτο. Όταν όλος ο χρυσός μεταφερθεί στον πάτο το υγρό που απομένει περιέχει μόνο τα υπόλοιπα μέταλλα και υλικά. Το υγρό απομακρύνεται και ο χρυσός που μένει στον πάτο είναι 99% καθαρός. Ακολουθεί μια τελική διαδικασία καθαρισμού που αφαιρεί και τα τελευταία υπολείμματα των άχρηστων υλικών από τον χρυσό και πλέον έχουμε καθαρό χρυσό.

3. Τελικό στάδιο: Ο χρυσός του σταδίου 2 λιώνεται στους 2200 βαθμούς και μετατρέπεται σε μπάρες καθαρού χρυσού.

Προσοχή : Η παραπάνω διαδικασία εκτελείτε από έμπειρους επαγγελματίες με την χρήση ειδικών μηχανημάτων. Σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να εκτελέσετε την παραπάνω διαδικασία μονοί σας καθώς μπορεί, εάν εκτελεστεί λάθος και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, να προβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη