Select Page

Τρίτη συναπτή ημέρα απωλειών κατέγραψαν βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την επενδυτική ανησυχία για μια πιθανή υπέρ το δέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), που θα έχει υφεσιακά αποτελέσματα, να εντείνεται, από τη στιγμή που τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη χώρα είναι μεγαλύτερα από εκείνα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 252,40 μονάδες ή 0,76%, στις 33.044,56, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 30,01 μονάδες ή 0,76%, στις 3.898,85 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 104,74 μονάδων ή 0,96%, στις 10.852,27

Ο Christopher Harvey, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Wells Fargo Securities σημείωσε ότι “οι παράγοντες που καθοδήγησαν το ισχυρό ράλι από την αρχή του έτους μέχρι πρόσφατα (κάλυψη short θέσεων, ανάληψη ρίσκου και χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων) μοιάζουν να έχουν φτάσει στα βραχυπρόθεσμα όριά τους. Αυτό το γεγονός θα οδηγήσει την αγορά να κινηθεί πλαγίως προς πτωτικά το επόμενο διάστημα”.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών υποχώρησε στα μέσα Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 στις 190.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας την καλή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης εν μέσω της επιθετικότερης εκστρατείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Fed τις τελευταίες δεκαετίες για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. 

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 214.000 θέσεις.

“Παρ’ όλες τις μεταπανδημικές απολύσεις στους κολοσσούς της τεχνολογίας, η αγορά εργασίας παραμένει σε υπερθέρμανση”, τόνισε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. “Η σπονδυλική στήλη της αγοράς εργασίας πρέπει να σπάσει προκειμένου η Fed να νιώσει ότι μπορεί άνετα να διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά”.

Οι επενδυτές “ξεψαχνίζουν” τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τις δηλώσεις των επιτελών της Fed ώστε να “αποκρυπτογραφήσουν” πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια. Παρ’ όλα όμως τα πρόσφατα δείγμα μείωσης του πληθωρισμου, ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon εκτιμά ότι τελικώς το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα ξεπεράσει το 5%.

“Πιστεύω ότι τα επιτόκια πιθανώς θα ξεπεράσουν το 5%… υπάρχει υψηλός υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα”, ανέφερε ο Dimon σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού ανέφερε επίσης ότι η πρόσφατη επιβράδυνση των τιμών του πληθωρισμού προέρχεται από προσωρινούς παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της πανδημίας.  

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου οι αξιωματούχοι της Fed εκτίμησαν ότι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας, από τα επίπεδα του 4,25% με 4,50% που είναι σήμερα, θα αυξηθεί λίγο πάνω από το 5% μέχρι το τέλος του 2023 και πιθανότατα θα παραμείνει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα

Την εκτίμηση ότι τα επιτόκια πιθανώς να χρειαστεί να αυξηθούν “λίγο πάνω από το 5%” εξέφρασε και η επικεφαλής της Fed της Βοστόνης Σούζαν Κόλινς.

Όπως σημειώνει η Κόλις, αφού αυξηθούν σε αυτό το επίπεδο, η Fed θα τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για “κάποιο χρονικό διάστημα”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 11 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των UnitedHealth, Chevron, Merck, ενώ των απωλειών εκείνες των Home Depot, 3M, American Express.

Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ συνέχισε να συρρικνώνεται στην αρχή του έτους, με τον μεταποιητικό δείκτης της Philadelphia Fed να διατηρεί για πέμπτο διαδοχικό μήνα το αρνητικό πρόσημο.  

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -8,9 τον Ιανουάριο από -13,7 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική αρνητική μέτρηση και η έβδομη στους οκτώ τελευταίους μήνες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στο -10.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης Empire State που δημοσιεύσει η New York Fed έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα βυθίστηκε στο -32,9 τον Ιανουάριο από -21,7 τον προηγούμενο μήνα.

Υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών, ενώ και οι οικοδομικές άδειες – ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας – σημείωσαν πτώση, σκιαγραφώντας μια ζοφερή εικόνα για την αμερικανική αγορά των ακινήτων.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις υποχώρησαν κατά 1,4% τον Δεκέμβριο στις 1,38 εκατ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.