Select Page

Μέσα στην εβδομάδα η τιμή του χρυσού αναμένεται να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό των 1.921 δολ., καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο.

Ακάθεκτος συνεχίζει το ράλι του ο χρυσός και όλα δείχνουν ότι θα σπάσει αυτή την εβδομάδα το ιστορικό του ρεκόρ (1,921 δολ./ουγκιά, ενδοσυνεδριακά, τον Σεπτέμβριο του 2011), για να δοκιμάσει το επόμενο διάστημα την υπέρβαση ακόμη και του ορίου των 2.000 δολ., καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια συρρέουν στο ασφαλέστερο καταφύγιο, εν μέσω όλο και ισχυρότερων αμφιβολιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Την Παρασκευή, ο χρυσός έκλεισε στα 1.902 δολ./ουγκιά (τιμή spot), ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σημείωσε έντονη άνοδο στις αγορές της Ασίας, κατά 0,90%, ξεπερνώντας και τα 1.918 δολ.

Η εβδομάδα αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όσους παρακολουθούν στενά την πορεία του πολύτιμου μετάλλου, που ήδη μετρά επτά συνεχείς εβδομάδες ανόδου, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ μετριάζονται οι ελπίδες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα μετά τα απρόσμενα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και επανέρχονται στο προσκήνιο οι εντάσεις στις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανάλυση το Bloomberg, η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει ένα χείμαρο δυνάμεων, οι οποίες «συνωμοτούν» για να συνεχισθεί αμείωτη η ζήτηση για την αγορά χρυσού, που θεωρείται ότι παρέχει ασφάλεια στην αναταραχή. Οι φόβοι για νέα περιοριστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις, τα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης των οικονομιών από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, η βουτιά των πραγματικών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε αρνητικό έδαφος, η  ξαφνική πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν και οι αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν προκαλέσει στους οικονομικούς και επενδυτικούς κύκλους ανησυχία ακόμη και για στασιμοπληθωρισμό σε τμήματα του ανεπτυγμένου κόσμου. Δηλαδή, για υποτονική ανάπτυξη και αυξημένο πληθωρισμό που διαβρώνει την αξία των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος.

Στις ΗΠΑ, όπου ο ιός εξακολουθεί να «καλπάζει» και η οικονομική ανάκαμψη καθυστερεί, αυτή η συζήτηση γίνεται όλο και πιο δυνατά. Οι προσδοκίες των επενδυτών για το μέσο ετήσιο πληθωρισμό κατά την επόμενη δεκαετία έχουν κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μετά τη βύθιση τον Μάρτιο, και την Παρασκευή, έφθασαν και το 1,5%, τη στιγμή που τα 10ετή ομόλογα έχουν απόδοση μόλις 0,59%. Ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda Corp, δηλώνει στο Bloomberg ότι ο χρυσός προσελκύει τους επενδυτές «που ανησυχούν ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα επικρατήσει και θα  δικαιολογήσει πιθανώς την ακόμη πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική από τη Fed».

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές ψάχνουν για ασφαλή καταφύγια που δεν θα χάσουν αξία. Η πτώση των πραγματικών αποδόσεων ωθεί όλο και περισσότερους μικρούς επενδυτές στο χρυσό, κάτι που αντανακλάται στις μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού (ETF). Κορυφαίοι διαχειριστές, όπως ο Μάρκ Μόμπιους, συνιστούν αγορά χρυσού ακόμη και στις υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί ήδη. «Όταν τα επιτόκια είναι μηδέν ή κοντά στο μηδέν, τότε ο χρυσός είναι ένα ελκυστικό επενδυτικό μέσο, επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς αν θα πάρει τόκο», τόνισε ο Μόμπιους. Και πρόσθεσε: «Θα αγόραζα τώρα και θα συνέχιζα να αγοράζω».

Οι αναλυτές προβλέπουν μεγάλη ανοδική πορεία για το χρυσό εδώ και αρκετούς μήνες. Τον Απρίλιο, η Bank of America Corp. αύξησε τον στόχο της για την τιμή του χρυσού το επόμενο 18μηνο στα 3.000 δολ. Σημειώνεται ότι η τολμηρή πρόβλεψη της Bank of America έγινε μετά την αρχική πτώση των τιμών του χρυσού τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ρευστότητα για να καλύψουν τις ζημιές από επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου. Οι τιμές ανέκαμψαν γρήγορα, μετά από την αιφνιδιαστική μείωση στο επιτόκιο αναφοράς της Fed και τις ενδείξεις ότι η οικονομική επίπτωση της πανδημίας θα οδηγούσε σε τεράστια μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που τα μέτρα παροχής ρευστότητας από την Fed οδηγούν υψηλότερα την τιμή του χρυσού. Από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2011, η Fed αγόρασε ομόλογα 2,3 τρισ. δολ. και έφερε το κόστος δανεισμού κοντά στο μηδέν, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο χρυσός στην τιμή – ρεκόρ των 1.921,17 δολ., ενδοσυνεδριακά, τον Σεπτέμβριο του 2011. Τότε, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η κρίση εντοπιζόταν κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ τώρα είναι πολύ ευρύτερη. Ο Αφσίν Ναμπάβι, επικεφαλής συναλλαγών στην ελβετική MKS PAMP Group, προβλέπει άνοδο προς τα 2.000, υπογραμμίζοντας ότι, τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, δεν φαίνεται «φως στο τούνελ».

Πηγή: businessdaily.gr