Select Page

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφοντας νέο υψηλό ενός μήνα, αφού διέγραψε τις αρχικές απώλειες κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καταγράφοντας νέο υψηλό ενός μήνα, αφού διέγραψε τις αρχικές απώλειες κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο στη σημερινή κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναζητώντας περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της Federal Reserve επανέλαβε σήμερα το μήνυμα, που έστειλε και ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσο, ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει.

Ο Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι παροδικές και θα εξασθενήσουν, ενώ έστειλε και “σήμα” ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σύντομα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

O επικεφαλής της Fed υπογράμμισε πως η αμερικανική οικονομία “απέχει ακόμη πολύ” από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Οι κεντρικές τράπεζες “εξακολουθούν να είναι στο επίκεντρο των αγορών” και τα οικονομικά στοιχεία είναι σημαντικά “μόνο αν μπορούν να αναγκάσουν τη Fed να προβλέψει το tapering”, δήλωσε ο Carlo Alberto De Casa, αναλυτής της ActivTrades.

“Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε μια αλλαγή των επιτοκίων, καθώς μια αύξηση θα σήμαινε αύξηση του κόστους ευκαιρίας για τη διακράτηση του μη τοκοφόρου περιουσιακού στοιχείου”, επισήμανε σε ενημερωτικό σημείωμα ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade, εκτιμώντας πως ο Πάουελ “έσβησε τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα”.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε 4 δολάρια ή 0,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή χρυσού στα 1.829 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 12 σεντς ή 0,5% στα 26,39 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,3% στα 4,32 δολάρια ανά λίβρα.

Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου που κέρδισε σχεδόν 0,9% στα 1.137,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 3,4% στα 2.729,30 δολάρια ανά ουγγιά.