Select Page
 Xrysi_Lira_Georges_V
Χρυσή Λίρα Γεωργίου Ε’

Πως θα ξεχωρίσουμε τις γνήσιες απο τις κάλπικες λίρες;

Οι χρυσές λίρες αποτελούν μια σταθερή αξία στο χρόνο. Από τότε που κατασκευάστηκαν οι πρώτες λίρες έως σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πωλούν και αγοράζουν χρυσές λίρες.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά των χρυσών νομισμάτων καθώς κυκλοφορούν κάλπικες (κίβδηλες) λίρες οι οποίες διαφέρουν απειροελάχιστα από τις γνήσιες χωρίς όμως να συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας χρυσής λίρας Αγγλίας.

Στην Γερμανία και την Γαλλία τον 16ο αιώνα η παραχάραξη των χρυσών νομισμάτων τιμωρούνταν με σιγοβράσιμο σε χύτρα με λάδι και κρασί παρόλα αυτά δεν αποθάρρυνε τους επιτήδειους κιβδηλοποιούς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους. Ακόμη και σήμερα παρά τις υψηλές ποινές για την παραχάραξη, ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί δέλεαρ στα μάτια των παρανόμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, του βασικού αγοραστή και πωλητή χρυσών λιρών στη χώρα μας πάνω από το 2,5-3 % κάθε χρόνο των χρυσών αγγλικών λιρών που φτανουν στην τράπεζα είναι κάλπικες.

Η αξία της αγγλικής χρυσής λίρας καθορίζεται από την ισοτιμία του χρυσού στην αγορά συν το πρίμιουμ που σχετίζεται με το γεγονός ότι η λίρα αποτελεί επίσημο νόμισμα με συναλλαγματική αξία που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 2% έως 15% επιπλέον της αξίας του χρυσού. Το πρίμιουμ αυτό δημιούργησε και το δέλεαρ της παραχάραξης.

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο ειδών παραχαραγμένων λιρών, οι λίρες “ιταλικής κοπής¨, οι οποίες πολλές φορές δυσκολα ξεχωρίζουν από τις γνήσιες ακομα και απο ενα έμπειρο μάτι και περιέχουν χρυσό περίπου 21,5 καρατίων έναντι των 22 καρατίων του γνήσιου και οι λίρες “λιβανικής κοπή”, κακές απομιμήσεις 7 – 11 καρατίων οι οποίες εντοπίζονται ευκολότερα .

Πως θα δούμε αν η χρυσή μας λίρα είναι κάλπικη ή γνήσια;

Είτε πρόκειται για παλαιότερη, είτε για νεότερη έκδοση, οι χρυσές λίρες που κόπηκαν απο το 1817 και μετά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Σε μία γνήσια αγγλική λίρα το πάχος της είναι 1,52 χιλιοστά , το βάρος 7,9881 γραμμάρια, η διάμετρος 22,05 χιλιοστά και η καθαρότητα 22 καράτια.

Ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια ή 0,2354 ουγγιές. Το βάρος της σε καθαρό χρυσό καθορίζει την αξία της λίρας, η οποία υπολογίζεται με βάση την αξία του χρυσού που προκύπτει από την ισοτιμία χρυσού και ευρώ.

Εμφανισιακά έχει από τη μια μεριά κάποιο βασιλιά ή βασίλισσα της Αγγλίας, και από την άλλη ένα άλογο και τη χρονολογία έκδοσης.

Στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστούμε μια λίρα που θα γνωρίζουμε ότι είναι γνήσια και θα την χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό.

  • Έλεγχος με μαγνήτη : Ο χρυσός, όπως και ο άργυρος δεν είναι μέταλλα που έλκονται από τους μαγνήτες. Χρησιμοποιούμε λοιπόν έναν μαγνήτη για να δούμε εάν έλκει την χρυσή λίρα. Εάν ναι, τότε σίγουρα πρόκειται για πλαστή.
  • Έλεγχος με ζυγαριά ακριβείας : Αρχικά μπορουμε να ζυγίσουμε το νόμισμα. Το βάρος πρέπει να είναι 7,998 με απόκλιση 3-4 χιλιοστόγραμμα το πολύ. Δηλαδή αντί 7,998 γραμμάρια που είναι το θεωρητικό βάρος, μπορεί να είναι από 8,002 μέχρι 7,994. Άρα ζυγίζουμε σε μια ζυγαριά ακριβείας την λίρα που θέλουμε να εκτιμήσουμε και αν δουμε απόκλιση μεγαλύτερη από τα 4-5 χιλιοστόγραμμα ζυγίζουμε και την λιρα οδηγό για να δούμε αν η ζυγαριά μας είναι σωστή.
  • Ελεγχος Με Παχύμετρο : Με ενα παχύμετρο μπορούμε να μετρήσουμε τις διαστάσεις της λίρας. Δηλαδή τη διάμετρο και το πάχος που θα πρέπει να είναι 22,05 και 1,52 χιλιοστά αντίστοιχα. Αν δούμε διαφορές κατι δεν πάει καλά
  • Τέλος έλεγχος με την μεθοδο του ήχου : Ρίχνουμε την καλή μας λίρα οδηγό σε μια σκληρή επιφάνεια όπως, μάρμαρο η πλακάκι και ακούμε τον ήχο που κάνει. Το ίδιο κάνουμε και με την λίρα που θελουμε να εκτιμήσουμε… Αν ο ήχος είναι και στις δυο περιπτώσεις ίδιος τότε είμαστε σε καλο δρόμο να είναι η λίρα μας σωστή.
Xrisi_Lira_Sovereign_Victoria_1842
Χρυσή Λίρα Βικτώρια 1842

Όπως και να έχει βέβαια μια εκτίμηση για την αγορά χρυσού η λίρας από ειδικούς είναι σωστότερη και ασφαλέστερη οπότε και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για μια δωρεάν εκτίμηση.