Select Page

Υποχωρεί πάνω από 1% η τιμή του χρυσού υπό το βάρος της ανόδου του δολαρίου που άγγιξε τα υψηλά επίπεδα 20ετίας και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση της τάξης του 1,1% στα 1.861, 46 δολάρια η ουγγιά και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου υποχωρούν κατά 1,2% στα 1.860,40 δολάρια η ουγγιά.

«Το δολάριο έχει εκτιναχτεί σε υψηλότερα επίπεδα, δεδομένων των προσδοκιών για μια πιο επιθετική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει τον χρυσό, ο οποίος δεν έχει κανένα ενδιαφέρον», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μέγκερ, διευθυντής του τμήματος διαπραγμάτευσης μετάλλων στην High Ridge Futures.

Η άνοδος του δολαρίου καθιστά ακριβό τον χρυσό για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα. Το δολάριο όπως και τα αμερικανικά ομόλογα ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αφήνει το αρνητικό αποτύπωμα της και στη Wall Street, με την αγορά να κινείται πτωτικά καθώς επηρεάζεται κι από την ανησυχία για την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.

Το παλλάδιο και τα άλλα μέταλλα

Η τιμή του παλλάδιου διαμορφώθηκε στα 2.102 δολάρια η ουγγιά, ενισχυμένη κατά 2,7%. Το μέταλλο ανακάμπτει μετά τη βουτιά του 8% που κατέγραψε την Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιώ για τη ζήτηση αυτοκινήτων κυρίως λόγω των περιορισμών λόγω πανδημίας στην Κίνα. Επιπλέον, οι επενδυτές κάνουν την αποτίμηση των σχεδίων της Βρετανίας να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές πλατίνας και παλλάδιου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων.

Η τιμή της πλατίνας υποχωρεί κατά 0,9% στα 954,09 δολάρια και του ασημιού κατά 2,2% σρα 21,84 δολάρια.