Select Page

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό δύο εβδομάδων στο οποίο είχε αναρριχηθεί, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις εξελίξεις αναφορικά με την διάθεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων σε αρκετά μέρη του κόσμου.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν κάποιες ενδείξεις για την χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Pfizer, θεωρώντας ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, χωρίς προβλήματα ασφαλείας. Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τη χορήγηση του εμβολίου, ξεκινώντας την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid στο δυτικό κόσμο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin παρουσίασε μια νέα πρόταση μέτρων ανακούφισης από τον Covid-19 ύψους 916 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πέλοζι, πραγματοποιώντας την πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ από την Ημέρα των Εκλογών.

Ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων έχουν περιορίσει την ζήτηση για τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ο χρυσός συνεχίζει να βαδίζει προς την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο της τελευταίας δεκαετίας, εν μέσω των πρωτοφανών οικονομικών κινήτρων που που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας.

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες εισέρχονται σε νέο γύρο αγοράς ομολόγων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

«Με τις εκλογές στις ΗΠΑ και την κυκλοφορία των εμβολίων, οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να επανεκτιμήσουν τις πολιτικές τους λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των μαζικών εμβολιασμών» και να χαλαρώσουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, εκτίμησε ο Avtar Sandu, επικεφαλής εμπορευμάτων της Phillip Futures Pte. Ωστόσο, αναμένεται να διατηρηθούν οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και αυτό θα παρέχει λογικά μακροπρόθεσμη στήριξη στον χρυσό.

Η τιμή αγοράς χρυσού για άμεση παράδοση (spot) υποχώρησε κατά 0,6% και διαμορφώθηκε στα 1.861,43 δολάρια ανά ουγγιά νωρίτερα στο Λονδίνο, αφού ανέβηκε μέχρι τα 1.875,39 δολάρια την Τρίτη, το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 23 Νοεμβρίου.

Το ασήμι σημείωσε πτώση 1%, η πλατίνα κέρδισε 0,3% και το παλλάδιο σημείωσε οριακά μεταβολή. Ο δείκτης Spot Bloomberg Dollar υποχώρησε κατά 0,2%.