Select Page

Συνεχίζει το ράλι του σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τα 2.000 δολ. ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις προοπτικές οι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να δρομολογήσουν και νέα μέτρα τόνωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού.

Το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει πάνω από 30% φέτος καθώς η υποχώρηση του αποδόσεων στα ομόλογα και η πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου ενισχύουν την ελκυστικότητα του ως εναλλακτική επένδυση.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να διευρύνει τα κέρδη του καθώς οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αντιδρούν στην οικονομική επιβράδυνση δρομολογώντας και νέα πακέτα τόνωσης της οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός άμεσης παράδοσης (Spot) ενισχύθηκε έως 1% στο ρεκόρ των 2.039,93 δολ. ανά ουγγιά, ενώ αυτή την ώρα κινείται στα 2.036,82 δολ.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής παράδοσης σκαρφάλωσε έως τα 2.055,40 δολ. στο Comex.

Την ίδια στιγμή, το ασήμι spot σημείωσε άλμα 3% στα 26,7723 δολ. ανά ουγγιά που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Οι μεταβολές στην αμερικανική αγορά ομολόγων δίνουν ώθηση στις τιμές του χρυσού. Οι πραγματικές αποδόσεις στα 10ετή έχουν καταρρεύσει κάτω από το μηδέν, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από το -1% την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή το δολάριο, μετά από πτώση 3,3% τον Ιούλιο, είναι πλέον χαμηλότερα για το 2020.

Στο προσκήνιο έρχονται ταυτόχρονα οι ανησυχίες για τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας μετά την ανακοίνωση ότι οι δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν συναντήσεις στα μέσα του Αυγούστου για να αξιολογήσουν την πορεία εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο.