Select Page

Οι υποστηρικτές του Bitcoin επιμένουν ότι το περιουσιακό στοιχείο που ωριμάζει θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως υποτιθέμενο απόθεμα πλούτου και αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον χρυσό, το Bitcoin και η αγορά κρυπτονομισμάτων γενικότερα θα έχουν χαμηλότερη απόδοση από τον χρυσό το 2022.

Τα δεδομένα που ανακτώνται από το εργαλείο Bitcoin ROI της Finbold επιτρέπουν στους χρήστες να συγκρίνουν την απόδοση επένδυσης (%ROI) του BTC με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, νομίσματα, δείκτες και μέταλλα, δείχνοντας ότι η απόδοση του Bitcoin σε σύγκριση με τον χρυσό είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά. Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε άνοδο 40,41%.

Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ROI του Bitcoin παρέμεινε στο 534,24%, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό του Bitcoin. Από τις αρχές του 2022, άλλα πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασημιού και της πλατίνας, ξεπέρασαν το Bitcoin κατά 35,24% και 39,49% αντίστοιχα.

Bitcoin ROI σε σύγκριση με πολύτιμα μέταλλα. 

Το Bitcoin ξεκίνησε τη χρονιά προσπαθώντας να φτάσει στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 68.000 δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο. Στις αρχές του 2022, το κρυπτονόμισμα αποτιμήθηκε στα 46.700 δολάρια και έχασε περισσότερο από 55% κατά την έκδοση για να διαπραγματευτεί στα 20.800 δολάρια.

Οι απώλειες του Bitcoin επιταχύνονται το 2022

Η απώλεια του εμβληματικού κρυπτονομίσματος το 2022 έχει επηρεάσει ολόκληρη την αγορά, η οποία έχει χάσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς. Το Bitcoin υπέστη επίσης το χειρότερο τρίμηνο σε περισσότερο από μια δεκαετία, αφού έπεσε πάνω από 56% σε αξία το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο το Bitcoin όσο και ο χρυσός λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και η Fed είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Η απόδοση του χρυσού στο τρέχον περιβάλλον μπορεί να συνδέεται με την παρουσία του μετάλλου για δεκαετίες, ενώ το Bitcoin είναι μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που ωριμάζει. Έτσι, η έλλειψη μακροζωίας υπονομεύει την ικανότητα του Bitcoin να αντισταθμίζει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ρυθμιστική αβεβαιότητα έχει επιταχύνει τις προοπτικές του Bitcoin καθώς διαφορετικές δικαιοδοσίες ενεργούν για την προστασία των καταναλωτών. Επιπλέον, η τιμή του Bitcoin έχει επηρεαστεί από την αμφιλεγόμενη κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra (LUNA), που θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός λόγω της διάβρωσης της εμπιστοσύνης.

Το μέλλον του bitcoin και του χρυσού

Αν και το Bitcoin καταγράφει αρνητικές αποδόσεις το 2022, οι υποστηρικτές του περιουσιακού στοιχείου πιστεύουν ότι θα ξεπεράσει τον χρυσό τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει η Finbold, ο Ronald-Peter Stoeferle, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Incrementum AG, σημείωσε ότι το Bitcoin έχει ξεπεράσει τον χρυσό σε επιρροή παρά τη συνεχιζόμενη bear market. Μακροπρόθεσμα, είπε ο Stoeferle, το Bitcoin θα γίνει ένα λιγότερο επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο και τελικά ένα κατάστημα αξίας.

Επιπλέον, η τιμή του Bitcoin συσχετίζεται με το γενικό χρηματιστήριο. Αυτή η συσχέτιση θεωρείται ως επιβεβαίωση ότι το Bitcoin είναι ένα επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το Bitcoin ξεπερνά τον χρυσό, τα πάει αρκετά καλά σε σύγκριση με επιλεγμένες μετοχές το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση Finbold, το PayPal (NASDAQ: PYPL), το Etsy (NASDAQ: ETSY), το Netflix (NASDAQ: NFLX), το Snap (NYSE: SNAP) και το Shopify (NYSE: SHOP) είχαν χαμηλότερες επιδόσεις στο Bitcoin.