Select Page
αγορά χρυσού θυρίδα τράπεζες

Οι μεγάλες τράπεζες που εμπλέκονται στις αγορές χρυσού, περιλαμβανομένης της HSBC, έχουν αποτραβηχτεί από το trading futures χρυσού μετά τις αναταράξεις στην αγορά, που αναζωπυρώθηκαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Έχοντας πληγεί από έναν πρωτοφανές χάσμα μεταξύ των τιμών για τα futures και αυτών του φυσικού χρυσού τον Μάρτιο, που συνέβαλε ώστε η HSBC να καταγράψει σε μια μέρα απώλειες 200 εκατ. δολαρίων, οι τράπεζες έχουν αποτραβηχτεί, σύμφωνα με traders.

Η κίνηση συνέβαλε στη διολίσθηση των ημερήσιων όγκων συναλλαγών για τα συμβόλαια futures στο χρηματιστήριο Comex της Νέας Υόρκης, στα επίπεδα που ήταν στην αρχή του έτους, παρά το ότι οι τιμές του χρυσού έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά επταετίας, γύρω στα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι ειδήμονες της αγοράς υποστηρίζουν πως η μερική απόσυρση των τραπεζών δείχνει πως τα ευάλωτα σημεία που εκτέθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες εμπορεύονται το πολύτιμο μέταλλο, δυνητικά επιταχύνοντας μια στροφή των πελατών προς τον χρηματιστηριακά διαπραγματευόμενο χρυσό.

«Ο κόσμος συνήθως στρέφεται προς το Comex για να αντισταθμίσει τα φυσικά αποθέματα (χρυσού), όταν όμως έχεις αυτή την παγκόσμια διακοπή, τότε γίνεσαι πολύ προσεκτικός», ανέφερε ο Adrian Ash, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της online πλατφόρμας χρυσού Bullion Vault.

Η τιμή του χρυσού βασίζεται κυρίως στο φυσικό trading, που το χειρίζονται τράπεζες στο Λονδίνο, όπου κυριαρχούν οι HSBC και JP Morgan. Τυπικά τηρούν μια θέση short στα futures χρυσού στη Νέα Υόρκη, για να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους έναντι της πτώσης στην τιμή spot.

Όμως τον Μάρτιο, το ξαφνικό κλείσιμο των χυτηρίων στην Ελβετία και η έλλειψη εμπορικών πτήσεων για τη μεταφορά του χρυσού σε όλο τον κόσμο ώθησαν την τιμή των futures χρυσού στη Νέα Υόρκη 70 δολάρια πάνω από την τιμή του φυσικού χρυσού στο Λονδίνο, ποσό – ρεκόρ και πολύ υψηλότερο από την τυπική διαφορά των λίγων δολαρίων.

Αυτή η απόκλιση άφησε στην HSBC μια απώλεια mark-to-market ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως γνωστοποίησε η τράπεζα αυτό τον μήνα, επικαλούμενη την «πρωτοφανή διεύρυνση» του spread και τις «σχετιζόμενες με την Covid-19 προκλήσεις στα χυτήρια και στη μεταφορά χρυσού».

Οι ανεκπλήρωτες ζημιές, που επίσης οφείλονται εν μέρει στη μείωση του ξένου συναλλάγματος και στη μεταβλητότητα των μετοχών καθώς και στον περιορισμό των πιστωτικών spreads, έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτηθεί, όπως ανέφερε πηγή με γνώση των επιδόσεων της τράπεζας.

Οι όγκοι συναλλαγών των futures χρυσού στο Comex έχουν μειωθεί έκτοτε – μια πτώση που οι συμμετέχοντες στην αγορά αποδίδουν εν μέρει στην πιο περιορισμένη δραστηριότητα των τραπεζών. Από τον Ιανουάριο, ο συνολικός αριθμός των συμβολαίων futures χρυσού στο χρηματιστήριο Comex έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30%.

«Ενώ είδαμε χαμηλότερους όγκους futures να διαπραγματεύονται στο Comex τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αποδιοργάνωσης της τιμής ανταλλαγής για φυσικό χρυσό τον Μάρτιο, το Comex παραμένει ένα από τα πολλά σημεία συναλλαγής που χρησιμοποιούμε εμείς και οι πελάτες μας», ανέφερε η HSBC.

Η JP Morgan, η ICBC Standard Bank και η UBS –οι άλλοι μεγάλοι traders χρυσού– αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εν τω μεταξύ, η καναδική Scotiabank αποσύρεται από την αγορά χρυσού και δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως έχει βάλει στην άκρη 168 εκατ. δολάρια για να καλύψει το κλείσιμο των δραστηριοτήτων εκείνων καθώς και μια ξεχωριστή έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης στις δραστηριότητές της.

«Αυτό που δεν θέλουν να κάνουν οι τράπεζες είναι να προσθέτουν στις θέσεις futures. Οι risk managers για χρόνια θεωρούσαν πως είναι μια ασφαλής θέση, όμως τώρα βλέπουμε πως δεν είναι πλέον ένα σταθερό spread», ανέφερε ο John Reade, πρώην trader χρυσού της Paulson & Co που τώρα εργάζεται στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

H CME Group, ιδιοκτήτρια του χρηματιστηρίου Comex, ανέφερε πως είναι «ο προορισμός για το παγκόσμιο risk management πολύτιμων μετάλλων».

«Πελάτες σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα αξίας πολύτιμων μετάλλων, περιλαμβανομένης της αγοράς χρυσού του Λονδίνου, βασίζονται στην ανακάλυψη της τιμής και τη μεταφορά του ρίσκου που παρέχουν τα προϊόντα χρυσού της CME Group», συμπλήρωσε.

Οι τράπεζες επιλέγουν τώρα να αντισταθμίσουν τα trades χρυσού των πελατών τους με άλλους τρόπους, όπως χρησιμοποιώντας swaps στην αγορά του Λονδίνου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την αγορά. Ο όγκος του trading χρυσού στην αγορά over-the-counter του Λονδίνου ξεπέρασε συχνά αυτόν στο Comex από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την London Bullion Market Association.

Η μείωση των συναλλαγών από τις τράπεζες θα αφήσει λιγότερους αντισυμβαλλόμενους για τους επενδυτές χρυσού, σύμφωνα με τον κ. Reade. Αυτό θα μπορούσε να τους ωθήσει σε ETFs που στηρίζονται στον χρυσό, με αποτέλεσμα να κατακερματιστεί η αγορά. Τα holdings σε αμερικανικά ETFs χρυσού αυξήθηκαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 184 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Πηγή : Axianews.gr