Select Page

Σε υπολογίσιμη ευκαιρία για «contrarian» επενδυτές, δηλαδή εκείνους που αναζητούν υποτιμημένες αξίες κόντρα στην κυρίαρχη τάση έχει εξελιχθεί το ασήμι, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, ενδέχεται να ξεπεράσει σε επιδόσεις τον χρυσό.

Οι τιμές και των δύο πολύτιμων μετάλλων αυξάνονται εν μέσω της πληττόμενης παγκόσμιας οικονομίας και του εξασθενημένου δολαρίου.

Φέτος οι τιμές του χρυσού εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ που δεν είχε ξαναδεί η αγορά από τον Σεπτέμβριο του 2011, αφού οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία, η οποία αποδεικνύεται απρόσμενα ανθεκτική.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η τιμή χρυσού έσπασε και τα 2.000 δολ/ουγγιά για πρώτη φορά και διαπραγματευόταν στα 2.020,30 δολάρια ανά ουγγιά. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις πιθανότατα έδωσαν ώθηση σε αυτό το ράλι. Οι τρομερές εκρήξεις στη Βηρυτό με εκατόμβη νεκρών και χιλιάδες τραυματίες, «πιθανότατα έστειλαν τον χρυσό πάνω από τα 2.000 δολάρια», αναφέρει η Mizuho Bank σε σημείωμά της.

Μέχρι στιγμής, η τιμή σποτ του χρυσού έχει αυξηθεί πάνω από 32% φέτος και αναμένεται να έχει την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 1979. Την ίδια ώρα, οι τιμές του αργύρου ακολουθούν κατά πόδας, έχοντας αυξηθεί πάνω από 30% από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Michael Hsueh, στρατηγικό αναλυτή εμπορευμάτων και συναλλάγματος της Deutsche Bank, που μίλησε στο CNBC, ο άργυρος αναμένεται να ξεπεράσει σε επιδόσεις τον χρυσό.

Κι αυτό γιατί, αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανακάμψει και αυτό θα αυξήσει και τη βιομηχανική κατανάλωση και συνεπακόλουθα τη ζήτηση για ασήμι που έχει πολλές βιομηχανικές χρήσεις.

Αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους τον περασμένο μήνα επίσης ανέφεραν ότι η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας δίνει ώθηση στις τιμές του αργύρου εν συγκρίσει με τον χρυσό.

Ρόλο θα παίξουν και οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναφέρει η Citi. Αν κερδίσει την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν και περάσει το «πράσινο» σχέδιό του για τις υποδομές, οι αγορές προεξοφλούν την αύξηση της ζήτησης για ασήμι.

Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει ότι τρένα, λεωφορεία και επιβατικά οχήματα θα λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ή καθαρό καύσιμο και θα αναπτυχθούν καθαρά συστήματα σιδηροδρόμων και λεωφορείων. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων για την αναβάθμιση κατοικιών και εμπορικών κτιρίων ώστε να είναι πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Ned Naylor-Leyland, διαχειριστής κεφαλαίων πολύτιμων μετάλλων στην Jupiter Asset Management, σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε τη χρήση αργύρου σε αυξανόμενο αριθμό ιατρικών εφαρμογών, καθώς και σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα για δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G.

Γενικότερα,πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι και τα δύο πολύτιμα μέταλλα θα συνεχίσουν να κάνουν ράλι.

Πηγή :  Reporter . gr