Select Page

Με άνοδο έκλεισε το συμβόλαιο αγοράς χρυσού τη Δευτέρα, με το πολύτιμο μέταλλο να λαμβάνει ώθηση από τις νέες συζητήσεις στο Κογκρέσο για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αλλά και την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από την πανδημία στις ΗΠΑ.

Καθώς στο προσκήνιο των συζητήσεων έχουν επανέλθει οι αδιέξοδες, μέχρι σήμερα, συζητήσεις για το πακέτο στήριξης, μετά τη διακομματική πρόταση για ένα σχέδιο 908 δισ. δολαρίων, οι επενδυτές ευελπιστούν πως θα μπορέσει να υπάρξει τελικά μια συμφωνία μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Μια συμφωνία, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσει το χρέος και να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της FED στο να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, κάτι που θα εξυπηρετήσει την αγορά του χρυσού.

Την ίδια ώρα ό χρυσός ευνοείται και από την πτώση της στερλίνας , εν μέσω της κορύφωσης της συζήτησης μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit.

Έτσι το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου κατάφερε να κλείσει τη Δευτέρα με άνοδο 1,4% στα 1.866 δολάρια η ουγκιά. Το συμβόλαιο του χρυσού είχε υποχωρήσει κατά 0,1% την Παρασκευή, ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας είχε ενισχυθεί κατά 2,9%, βάζοντας τέλος στο σερί των τριών αρνητικών εβδομάδων.

Αντίθετα με τον χρυσό, τα συμβόλαια πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα από το υψηλό 9 μηνών, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τα αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο παραμένει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Πάντως, η έναρξη των εμβολιασμών αναμένεται πως θα αναπτερώσει σταδιακά την αγορά, καθώς οι χώρες θα αρχίσουν τους επόμενους μήνες να περιορίζουν τα αυστηρά μέτρα.

Το συμβόλαιο αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) για τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 0,7% στα 45,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το Brent υποχώρησε κατά 0,7% στα 48,93 δολάρια το βαρέλι. Την Παρασκευή το WTI είχε κλείσει με εβδομαδιαία άνοδο 1,6%, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, ενώ το Brent  με εβδομαδιαία κέρδη 2,1%, στη μεγαλύτερη άνοδο του από τον Μάρτιο