Select Page

Οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε “ισχυρή απάντηση” στη Δύση, εάν συνεχιστούν οι κυρώσεις.

Ο Frank Holmes, διευθύνων σύμβουλος της U.S. global investors δήλωσε ότι ο χρυσός έχει ιστορικά καλή απόδοση κατά τη διάρκεια πολιτικών κρίσεων και βλέπει την τιμή να σκαρφαλώνει έως και 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

“Δεν είναι δ΄ύσκολο για τον χρυσό να ανεβαίνει ή να πέφτει 20% μέσα σε ένα χρόνο”, δήλωσε ο Holmes στον David Lin, παρουσιαστή του Kitco News. “Πριν από δύο χρόνια ανέβηκε κατά δύο τυπικές αποκλίσεις για τους πρώτους εννέα μήνες, οπότε αν γινόταν αυτό ξανά, τότε θα μπορούσε να φτάσει στα 2.800 δολάρια. Αυτό θα ήταν αύξηση κατά δύο τυπικές αποκλίσεις και αυτό δεν θα ήταν κάτι το εξαιρετικό. Τρεις τυπικές αποκλίσεις για δώδεκα μήνες είναι. Νομίζω ότι [ο χρυσός] είναι υποτιμημένος. Νομίζω ότι αξίζει πιθανότατα πάνω από 4.000 δολάρια, αν χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα του αριθμού εκτύπωσης χρήματος, τότε μιλάμε για 7.000 δολάρια ή και περισσότερο. Αισθάνομαι άνετα ότι ο χρυσός μπορεί εύκολα να φτάσει στα 2.500 ή 3.000 δολάρια”.

Το Bitcoin, από την άλλη πλευρά, δεν αντέδρασε τόσο θετικά στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία.

“Νομίζω ότι όταν κοιτάζετε τον χρυσό, η ανάσα και το βάθος του, η ιστορική του σημασία ως ένα υπέροχο περιουσιακό στοιχείο, αναδεικνύεται πραγματικά όταν έχετε πόλεμο. Το Bitcoin είναι ένα νέο φαινόμενο. Είναι πάνω από μια δεκαετία παλιό. Είναι νέο και το οικοσύστημά του σε όλο τον κόσμο είναι νέο. Ναι, έχει αγκαλιαστεί ευρέως από τις γενιές X, Y και Z και τους millennials, ειδικότερα, αλλά ο χρυσός έχει μια πρωτοφανή ιστορική σημασία που όποτε υπάρχει μεγάλος πληθωρισμός ή υπάρχει πολιτική αναταραχή, ότι ο χρυσός είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που επιλέγεται”, είπε.

Οι πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν, στο παρελθόν, προσφέρει ούριο άνεμο για τον χρυσό και το Bitcoin πρέπει ακόμη να ξεπεράσει τις ρυθμιστικές προκλήσεις του πριν απογειωθεί, δήλωσε ο Holmes.

“Ιστορικά, ήταν ο χρυσός, οπότε θα επιμείνω σε αυτό. Νομίζω ότι μόλις μπουν περισσότεροι κανόνες και κανονισμοί στο οικοσύστημα, τότε το Bitcoin θα πάρει το επόμενο πόδι του”, είπε.