Select Page

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει πάνω από 7% την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται σχεδόν 50% από το ιστορικό υψηλό του περασμένου έτους. Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη για το Ethereum, σημειώνοντας πτώση 6.2% μέσα στην εβδομάδα, ενώ τα κορυφαία κρυπτονομίσματα όπως το Terra (LUNA) (-18.2%), ApeCoin (-39.3%), Cronos (-25%), NEXO (-22.6%) καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Η κατάσταση φαίνεται άσχημη εδώ και καιρό και αναμένεται να χειροτερέψει πριν βελτιωθεί. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο συνιδρυτής του 3 Arrows Capital, Kyle Davies, από τους μεγαλύτερους κατόχους BTC παγκοσμίως, ο οποίος θεωρεί πως θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμα ρευστοποιήσεις, πριν συνεχίσει η αγορά να κινείται θετικά.

Ωστόσο, είναι πιθανό μια θέση short σε ένα μόνο κρυπτονόμισμα, να οδήγησε σε πτώση της τιμής αγοράς κρυπτονομισμάτων το Σάββατο και την Κυριακή που μας πέρασε.Τιμές Κρυπτονομισμάτων Σήμερα Live

Ο πρωταρχικός λόγος της πτώσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, είναι η παγκόσμια μακροοικονομία. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κατακλύζονται από επίπεδα πληθωρισμού που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια και οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν επιτέλους μέτρα, όπως αύξηση των επιτοκίων και συρρίκνωση των ισολογισμών τους, για να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ και η ίδια αγορά κρυπτονομισμάτων έχει εξελιχθεί σε μια φούσκα που αρκετά πρότζεκτ αναμένεται να σκάσουν. Διαλέξτε το παράδειγμά σας από το πλήθος των blockchain δικτύων που αποτελούν φαντάσματα, χωρίς χρήστες ή τις συναλλαγές NFT που γίνονται αντικείμενο «pump-and-dump» από influencers. Υπάρχουν πολλά χρήματα που σπαταλώνται στη βιομηχανία.

Αυτό μπορεί να δείχνει υγιή αγορά, όσο υπάρχουν αρκετοί που συνεχίζουν να αγοράζουν ακόμα πιο υψηλά στη φούσκα, αλλά όταν σταματήσει η ρευστότητα, θα μοιάζει πολύ με το εγκαταλειμμένο πεδίο των ICO του 2018.

Στο άρθρο που είχε δημοσιευθεί στα μέσα Απριλίου, γίνεται σαφές πως μια συντονισμένη short επίθεση στο Terra (LUNA) και το αλγοριθμικό stablecoin USD μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη συνολική κατάρρευση της αγοράς.

Το UST είναι ένα αλγοριθμικό stablecoin (νόμισμα που ακολουθεί την αξία κάποιου παραδοσιακού νομίσματος) που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας του οικοσυστήματος Terra. Συνδεδεμένο με την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τα κεντροποιημένα stablecoins, όπως αυτά που εκδίδονται από την Tether και τη Circle, που αποτελούν IOU (υποσχετικές έναντι μετρητών ή αντίστοιχων μετρητών που έχουν εταιρείες που τα εκδίδουν), τα αλγοριθμικά κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούν εξασφαλίσεις για να διατηρήσουν την τιμή τους.

Αντίθετα, τα stablecoins όπως το UST διατηρούν την ακολουθία με βάση τις προσδοκίες της αγοράς. Συγκεκριμένα όταν η ζήτηση για το Terra είναι υψηλή και η προσφορά περιορισμένη, η τιμή του Terra αυξάνεται. Όταν η ζήτηση για Terra είναι χαμηλή και η προσφορά είναι πολύ μεγάλη, η τιμή του Terra μειώνεται. Το πρωτόκολλο διασφαλίζει ότι η προσφορά και η ζήτηση του Terra είναι πάντα ισορροπημένη, οδηγώντας το σε σταθερή τιμή διαπραγμάτευσης. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν νέα stablecoins που βασίζονται στο Terra (από τα οποία το UST είναι το μεγαλύτερο) «καίγοντας» κρυπτονομίσματα LUNA και, παρομοίως, μπορούν να «κάψουν» το UST για να εκδώσουν το LUNA.

Τους τελευταίους μήνες, το Luna Foundation Guard, έχει χτίσει αποθεματικό 3 δισ. δολαρίων σε BTC, (με την τελευταία αγορά 1.5 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα) που θα χρησιμοποιηθεί και θα παρέμβει στην αγορά, όταν οι αγορές κρυπτονομισμάτων σημειώσουν απότομα πολύ μεγάλη πτώση για να σώσουν την ισοτιμία του $UST.

Πώς ξεδιπλώνεται μια επίθεση short

Όλα ξεκινούν από μια μαζική πώληση $UST στο Curve, με συντονισμένα (πιθανώς αγορασμένα) posts στο Twitter για την πιθανότητα το LUNA και το UST να καταρρεύσουν, παρακινώντας τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαια τους και να πουλήσουν με ζημιές. Ο πανικός διακατέχει την αγορά και γίνεται ανάληψη κεφαλαίων $2 δισ. $UST στο Anchor, το μεγαλύτερο πρωτόκολλο δανεισμού στο οικοσύστημα Terra. Η τιμή UST γίνεται «depeg» στα $0,987, δηλαδή χάνει το σημείο ισοτιμίας της. Αμέσως μετά το tweet του ιδρυτή Do Kwon, επανέρχεται στο 0,995.

Ο Do Kwon που είναι γνωστός για τον αιχμηρό και καυστικό τρόπο που απαντά στους επικριτές, δηλώνει: «Είμαι τώρα ξύπνιος (πρωί Ασίας), αστείο πως συντονισμένα οι Crypto Influencers προσπαθούν για 69η φορά να σπεύσουν να πανηγυρίσουν πως το UST έχασε το σημείο ισορροπίας του. Μπορείτε τώρα να γελάσετε με τους φτωχούς (εννοώντας ότι θα χάσουν χρήματα από τη θέση short) που επιχειρούν». Το κόστος για την ισορροπία ανέρχεται στα περίπου $300 εκατομμύρια, με πολλούς να κάνουν λόγο πως το Terra θα έπρεπε να πωλήσει το 8% των BTC μαζικά στην αγορά – για να βρει τα λεφτά, με τον ιδρυτή να απαντάει αφοπλιστικά πως «δεν χρειάζεται να πωλήσει BTC για ένα ποσό μικρό σαν τα $300 εκατ.».

Προς το παρόν, η ισοτιμία του $UST έχει επιστρέψει στα $0,996, τόσο στο Binance όσο και στο Chainlink (oracle), ενώ η τιμή $LUNA είναι στα 63$. Ήταν μια συντονισμένη επίθεση; Σίγουρα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Αλλά παρόλα αυτά αυτό ήταν ένα σημαντικό τεστ για το πρωτόκολλο. Η αποσύνδεση λίγο κάτω από το 0,99 δεν είναι σημαντικό πρόβλημα και κατά πάσα πιθανότητα θα ανακάμψει στο $1 τις επόμενες ημέρες.