Select Page

Οι επενδυτές λόγω της αισιοδοξίας που υπάρχει για την ανεύρεση εμβολίου, επιλέγουν πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, οδηγώντας τις τιμές του χρυσού σε πτώση.

Τα πολύτιμα μέταλλα ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης με περαιτέρω απώλειες καθώς οι επενδυτές δείχνουν να χάνουν την όρεξή τους για περιουσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζονται ως ασφαλή καταφύγια, κυριότερα λόγω των θετικών εξελίξεων γύρω από την ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Economy Today, ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Exclusive Capital, ανέφερε ότι η όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε την τελευταία εβδομαδιαία λόγω και της μείωσης της πολιτικής αβεβαιότητας αφού ομαλοποιήθηκε η πολιτική μετάβαση του Μπάιντεν προς τον Λευκό Οίκο μετά την παραδοχή ήττας από τον Τραμπ.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,50% και κυμαίνεται στα1,775 $ ανά ουγγιά ενώ το ασήμι έχασε περισσότερο από 2,50%  κλείνοντας στα 22 $ ανά ουγγιά.Και τα δύο πολύτιμα μέταλλα σημειώνουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις τους από τον Νοέμβριο του 2016, με το Χρυσό να χάνει 6% μέχρι στιγμής και το Ασημί μετά με τις χθεσινές απώλειες χάνει 15%.

Αντίδραση στην αγορά

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από τα περιουσιακά στοιχεία -“ασφαλή καταφύγια” και κατευθύνονται σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως τα ενεργειακές μετοχές και το αργό πετρέλαιο που ώθησαν τους κύριους δείκτες των ΗΠΑ, όπως ο βιομηχανικός Dow Jones και ο S&P 500, να φθάσουν σε νέα ρεκόρ υψηλότερα από τα επίπεδα των 36.000 και 3.600, αντίστοιχα.

Ο χρυσός έχει χάσει σχεδόν 10% μετά την πρώτη ανακοίνωση εμβολίων της Moderna, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του δείχνουν πτωτικές, ειδικά εάν η τιμή πέσει κάτω από τα 1.700 $ / ουγκιές τις επόμενες εβδομάδες.

Αισιοδοξία εμβολίων

Ο Χρυσός έχει χάσει τη λάμψη του κατά το 4ο τρίμηνο του 2020 παρά την υποτίμηση του δολαρίου και τα σχέδια τόνωσης που σχετίζονται με την πανδημία, τα οποία αυξάνουν τα ποσοστά πληθωρισμού και το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο Βόρειο Ημισφαίριο (ΗΠΑ-ΕΕ).

Η απομάκρυνση από τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το ασήμι, τα ομόλογα, το δολάριο ΗΠΑ, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο βασίστηκε σε έναν θεμελιώδη καταλύτη: οι φαρμακοποιοί Moderna, Pfizer και AstraZeneca ανακοίνωσαν στις αρχές Νοεμβρίου ότι τα υποψήφιοι εμβόλια κατά του κορωνοϊού είχαν ένα εκπληκτικό επίπεδο αποτελεσματικότητας έως και 95% στις δοκιμές τους, πυροδοτώντας ελπίδες για ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2021.

Ο κ. Νεοφύτου συμπληρώνοντας ανέφερε ότι οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Τρίτη για να συστήσουν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να επιτρέψει στους επαγγελματίες της υγείας και τα άτομα σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης να είναι οι πρώτες δύο ομάδες που θα λάβουν εμβόλιο κοροναϊού που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc. και ο γερμανός συνεργάτης τους BioNTech, ο οποίος αναμένει έγκριση.

Νομισματικές πολιτικές

Τα πολύτιμα μέταλλα και ειδικά ο χρυσός, θεωρούνται τα ιδανικά περιουσιακά στοιχεία αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού που είναι πιθανό να αυξηθούν από τα σχέδια νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης.

Ο χρυσός κέρδισε περισσότερα από 600 $  ανά ουγγιά το 2020 εν μέσω των ισχυρών νομισματικών πολιτικών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλες παγκόσμιες Κεντρικές Τράπεζες για την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών από την πανδημία. Όλες οι Κεντρικές Τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια τους κοντά στο μηδέν, αύξησαν τη ρευστότητα στην αγορά με φθηνό χρήμα, με τις τιμές των μετάλλων να επωφελούνται των συγκυριών.

Ωστόσο, οι επενδυτές είναι προσεκτικοί σχετικά με τις προοπτικές των ράβδων χρυσού (χρυσού-αργύρου), καθώς πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη που οδηγείται από εμβόλια θα επιτρέψουν στην Fed και σε άλλες Κεντρικές Τράπεζες να επιβραδύνουν ή ακόμη και να σταματήσουν την χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών τους.