Select Page

Το δολάριο φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αστάθεια, τον εκτεταμένο πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη ύφεση.

Το δολάριο ανακτά την ισοτιμία του νομίσματος με το ευρώ μετά από 20 χρόνια. Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από την ίδρυσή του. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ (DXY), ή η ισχύς του δολαρίου έναντι των έξι μεγαλύτερων νομισμάτων του κόσμου, έφτασε σήμερα σε υψηλό 20 ετών.

Η ιστορική ανάλυση δείχνει ότι ένα ισχυρό δολάριο συνδέεται σχεδόν πάντα με ένα αδύναμο Bitcoin (BTC) και με πτωτικό κλίμα στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Σήμερα δεν αποτελεί εξαίρεση, με το Bitcoin να προσπαθεί να βρει πάτο κοντά στα 20.000 δολάρια όταν το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλό όλων των εποχών.

Το δολάριο ανακτά την ισοτιμία με το ευρώ

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 4,75% έναντι του ευρώ τον Ιούλιο. Έχει κερδίσει 23% σε ενάμιση χρόνο από το χαμηλό του Ιανουαρίου 2021.

Η τελευταία φορά που τα δύο νομίσματα ήταν στο άρτιο ήταν στα τέλη του 2002, όταν το ευρώ άρχισε να εισάγει ταμειακές ροές (μπλε κύκλοι). Έκτοτε, το εύρος 0,95-0,96 ευρώ λειτούργησε σταθερά ως αντίσταση (κόκκινο) το 2015 και το 2017.

Αυτόν τον μήνα, ωστόσο, το δολάριο έσπασε αποφασιστικά αυτό το επίπεδο αντίστασης. Την ώρα του τύπου, η τιμή του είναι σχεδόν ακριβώς 1 ευρώ.

1 εκατομμύριο USD/EUR IDC

Το DXY σπάει την αντίσταση

Επίσης, το γράφημα του δείκτη USD δείχνει μια δομή παρόμοια με αυτή του ζεύγους USD/EUR. Ο λόγος είναι ότι το Ευρώ έχει την πλειοψηφία (57,60%) από τα έξι καλάθια νομισμάτων που μετρούν DXY.

Εδώ, η πολυετής αντίσταση (κόκκινο) βρίσκεται στο εύρος 103-104 και παραβιάστηκε τον Ιούνιο. Η αναλογία DXY φαίνεται να αυξάνεται παραβολικά με μια ολοένα πιο απότομη κλίση (μπλε).

Μια μικρότερη περιοχή δυνητικής αντίστασης βρίσκεται στο εύρος 108-109 (πράσινο), όπου διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή το DXY. Εάν αυτό το επίπεδο σπάσει, το επόμενο επίπεδο ενδέχεται να μην είναι ορατό μέχρι την κορυφή του Ιουλίου 2001 των 121 (πορτοκαλί γραμμή).

Η αγορά κρυπτονομισμάτων θα παραμείνει πτωτική όσο ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ παρουσιάζει παραβολική άνοδο. Η ιστορική ανάλυση δείχνει ότι οι διαδοχικές ανοδικές αγορές στα διαγράμματα BTC ξεκινούν μόνο κατά τη διάρκεια της πτώσης του DXY.

Δείκτης νομίσματος USD (DXY) 1 εκατ. TVC