Όταν μιλάμε για παλλάδιο αναφερόμαστε σε ένα χημικό στοιχείο του οποίου ο ατομικός αριθμός είναι 46. Αυτό σημαίνει ότι έχει συνολικά 46 πρωτόνια μέσα στον πυρήνα του και άλλα 46 ηλεκτρόνια που περιστρέφονται γύρω του. Καθώς ο αριθμός των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων είναι ο ίδιος, το ποσό του θετικού και του αρνητικού φορτίου είναι ίσο, δημιουργώντας ένα άτομο με ουδέτερο παγκόσμιο ηλεκτρικό φορτίο. Για να βρούμε παλλάδιο στον περιοδικό πίνακα, πρέπει να αναζητήσουμε το σύμβολο Pd. Αυτό το χημικό στοιχείο ανήκει στην ομάδα της πλατίνας που έχει συνολικά έξι μέταλλα με πολύ παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες.
Από τα αρχαία χρόνια, το παλλάδιο θεωρούνταν πολύτιμο μέταλλο λόγω του ασημένιου χρώματος και της σπανιότητας του. Αλλά παρόλα αυτά, Αυτό που πραγματικά του δίνει την αξία του είναι οι ιδιότητές του και όχι η εμφάνισή του:
- .
- Είναι εύπλαστο και μαλακό.
- Στην ομάδα της πλατίνας, είναι το λιγότερο πυκνό μέταλλο και του οποίου το σημείο τήξης είναι χαμηλότερο από τα άλλα.
- Μπορεί να απορροφήσει το Η2 (μοριακό υδρογόνο) σε τεράστιες ποσότητες.
Ακριβώς λόγω της δύναμής του να απορροφά το Η2 ότι το παλλάδιο χρησιμοποιείται συχνά σε καταλύτες αυτοκινήτων, καθώς είναι ικανό να απορροφήσει έως και 900 φορές τον δικό του όγκο.
Πού βρίσκεται το παλλάδιο στη φύση;
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το παλλάδιο είναι ένα σπάνιο στοιχείο. Στη φύση βρίσκεται συνήθως με τη μορφή κραμάτων με άλλα μέταλλα που ανήκουν στην ίδια ομάδα, αυτή της πλατίνας. Αυτά περιλαμβάνουν το ρόδιο ή το ρουθήνιο, την ίδια την πλατίνα, και επίσης κράματα με χρυσό. Παρ ‘όλα αυτά, το κύριο πρόβλημα είναι ότι είναι απαραίτητη η επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών προκειμένου να ληφθεί έστω και μια μικρή ποσότητα παλλαδίου. Αυτή η δυσκολία στην απόκτηση του αυξάνει περαιτέρω την αξία του.
Όσον αφορά τα πιο άφθονα κοιτάσματα, αυτά βρίσκονται στα βουνά Ουράλ. Για το λόγο αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι Η Ρωσία παράγει περίπου το 50% του συνόλου του παλλαδίου που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Το υπόλοιπο 50% διανέμεται σε ορυχεία σε άλλες χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Αιθιοπία και Νότια Αφρική.
Υπάρχει επίσης ένας άλλος τρόπος για την απόκτηση παλλαδίου από απόβλητα πυρηνικών καυσίμων. Αυτό απαιτεί τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης. Παρ ‘όλα αυτά, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ακτινοβολίας, οπότε δεν χρησιμοποιείτα
Ποια είναι η χρήση του παλλαδίου;
Το Palladium έχει αρκετές σημαντικές εφαρμογές, εκ των οποίων ο ρόλος του στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας ξεχωρίζει. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων καλύπτουν το κεραμικό πλέγμα των καταλυτών με αυτό το μέταλλο. Αυτοί οι καταλυτικοί μετατροπείς βρίσκονται τόσο σε ντίζελ όσο και σε βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Χάρη στο παλλάδιο και τα άλλα μέταλλα που ανήκουν στην ομάδα της πλατίνας, τα αυτοκίνητα αποβάλλουν λιγότερο τοξικούς ρύπους, καθώς τα μετατρέπουν σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.
Το παλλάδιο είναι επίσης ένα πολύτιμο μέταλλο στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης λόγω της ευελιξίας του. Αυτές είναι οι εφαρμογές του σε αυτόν τον τομέα:
- Κράμα με ασήμι: Συμμετέχει στη σύνθεση των ηλεκτροδίων των πυκνωτών που βρίσκονται σε πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως οι μητρικές πλακέτες τηλεοράσεων, υπολογιστών και ηχητικού εξοπλισμού.
- Κράμα νικελίου: Χρησιμοποιείται ως επίστρωση για τις περιοχές όπου τα ηλεκτρικά εξαρτήματα έρχονται σε επαφή.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται παλλάδιο σε πάνελ συγκόλλησης, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται στο κόσμημα για την ανθεκτικότητα και τη στιβαρότητά του. Άλλες εφαρμογές που έχει αυτό το στοιχείο είναι ως εναλλακτική του λευκού χρυσού και των φυτών, στη φωτογραφία για να διευκολύνει την ανάπτυξη ταινιών και στον τομέα της ηλεκτροχημείας χάρη στην απίστευτη ικανότητά του να απορροφά υδρογόνο σε μεγάλες ποσότητες.
Cυχρή σύντηξη
Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί επιστήμονες έχουν στραφεί στο παλλάδιο προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ψυχρής σύντηξης. Τι είναι όμως αυτό; Είναι μια τεχνική που έχει ως στόχο αναδημιουργήστε μια πηγή από την οποία θα λαμβάνετε ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες μέσω της σύντηξης ατομικών πυρήνων υπό συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας παρόμοιες με το συνηθισμένο περιβάλλον. Επί του παρόντος, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σύντηξης που πειραματίζονται οι επιστήμονες απαιτούν το πλάσμα που χρησιμοποιείται για να φτάσει σε θερμοκρασία περίπου 200 εκατομμυρίων βαθμών. Είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθεί ένα τεράστιο ποσό ενέργειας.
Προφανώς είναι αρκετά πρόκληση να χειρίζεσαι το πλάσμα με αυτή τη θερμοκρασία, για να μην αναφέρεις όλη την ενέργεια που πρέπει να επενδυθεί για να το θερμάνεις τόσο πολύ. Αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν οι επιστήμονες με την ψυχρή σύντηξη. Ο ρόλος του παλλαδίου σε αυτήν την τεχνική είναι θεμελιώδης γιατί η ικανότητά του να απορροφά τόσο υδρογόνο σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να προκαλέσει, υπό κατάλληλες συνθήκες, μια πυρηνική αλληλεπίδραση αρκετά ισχυρή για να απελευθερώσει ενέργεια, θεωρητικά.
Παρόλο που υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι κατάφεραν να αναδημιουργήσουν την ψυχρή σύντηξη, χρησιμοποιώντας παλλάδιο, αυτά τα πειράματα δεν μπορούσαν να αναδημιουργηθούν από άλλες ερευνητικές ομάδες. Αυτή η πτυχή είναι απαραίτητη για να θεωρηθούν έγκυρες. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται και ίσως επιτευχθεί κάποια επιτυχία τα επόμενα χρόνια.
Χρυσός εναντίον Παλλάδιο: Τι είναι πιο ακριβό;
Τώρα που γνωρίζουμε ήδη ότι το παλλάδιο βρίσκεται στα χέρια λίγων χωρών, ότι είναι σπάνιο, για ποιο σκοπό είναι και ότι η επεξεργασία του είναι αρκετά ακριβή, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο ακριβό μέταλλο. Στο τέλος, η προσφορά είναι σπάνια ενώ η ζήτηση είναι υψηλή και αυτό μεταφράζεται στην αγορά με υψηλή τιμή.
Beginningταν στις αρχές Ιανουαρίου 2019 που το παλλάδιο κατάφερε να ξεπεράσει τον χρυσό σε τιμή. Αυτό δεν συνέβη από το 2002, οπότε είναι αρκετά εκπληκτικό. Γιατί όμως ξεπέρασε τον χρυσό; Είναι πολύ απλό: Ο κόσμος επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στη μείωση των επιπέδων ρύπανσης, ειδικά από τα αυτοκίνητα.
Το παλλάδιο είναι ένα θεμελιώδες μέταλλο για αυτό το έργο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσωπεύουν όχι περισσότερο από 80% της κατανάλωσης παλλαδίου. Λόγω των μέτρων που έλαβαν πολλές κυβερνήσεις, ιδίως της Κίνας, οι κανονισμοί σχετικά με τη ρύπανση από τα οχήματα έχουν αυστηροποιηθεί. Ετσι, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν περισσότερο παλλάδιο στην παραγωγή αυτοκινήτων. Εκτιμάται ότι περίπου το 85% αυτού του μετάλλου προορίζεται για συστήματα εξάτμισης αυτοκινήτων. Εκεί, ο ρόλος του παλλαδίου είναι να βοηθήσει στη μετατροπή τοξικών ρύπων σε λιγότερο επιβλαβείς υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα.
Η εξέλιξη του παλλαδίου
Όταν το παλλάδιο άρχισε να εκτοξεύεται στα ύψη και να ξεπερνά το χρυσό το 2019, διπλασιάστηκε σε αξία μέσα σε λίγους μήνες. Στις αρχές του έτους, τον Ιανουάριο του 2019, η τιμή αγοράς αυτού του μετάλλου έφτασε το μέγιστο τα 1389,25 δολάρια ΗΠΑ. Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, η αξία του διπλασιάστηκε, φτάνοντας το μέγιστο στα $ 2884,04. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αυτή η βάναυση άνοδος συνέπεσε, ή μάλλον, ήταν η συνέπεια της απόφασης των κυβερνήσεων να ενισχύσουν τη ρύθμιση της ρύπανσης που προκαλείται από τα αυτοκίνητα.
Τους επόμενους μήνες η τιμή έπεσε λίγο ξανά, αλλά παρόλα αυτά σημείωσε ένα ακόμη υψηλό σημείο όταν άξιζε 3014,13 δολάρια ΗΠΑ πολύ πρόσφατα, τον Απρίλιο του έτους 2021. Μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η αξία του είναι περίπου 2600 έως 2700 δολάρια, χτυπώντας χρυσό κατά χίλια δολάρια, των οποίων οι ταλαντώσεις τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντικά πιο ήπιες σε σύγκριση. Ενώ ο μέσος όρος των δύο τελευταίων ετών για το παλλάδιο αντιστοιχεί σε 2067,87 $, αυτός του χρυσού είναι 1669,02 $, μια σημαντική διαφορά.
Είναι όμως καλή ιδέα να επενδύσετε στο παλλάδιο; Ποιός ξέρει. Mayσως είναι καλή ιδέα λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ζήτηση για αυτό το υλικό και το λιγοστό και δύσκολο να το αποκτήσετε. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα αλλάξουν στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, έχει ήδη φτάσει σε πολύ υψηλή τιμή, οπότε μπορεί να χάσαμε αυτό το τρένο. Τελικά, είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί με απόλυτη βεβαιότητα. Τώρα που καταλαβαίνουμε καλύτερα την αξία του παλλαδίου, θα είναι ευκολότερο για εμάς να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτό το θέμα ή αν το αφήσουμε καλύτερα.