Select Page

Χρυσή Τουρκική Λίρα 1923

Χρυσή Τουρκική Λίρα 1923 100 Κούρους

Πόσο κοστίζει μια τουρκική χρυσή λ΄ίρα;

Τα χρυσά νομίσματα Τουρκίας χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία περιλάμβανε μεγάλο μέρος της Αραβικής χερσονήσου, πριν από τη διάλυσή της και έπειτα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρώτο χρυσό τουρκικό νόμισμα, το altyn (φλουρί), κόπηκε από τον Μωάμεθ Β’΄ τον πορθητή το 1478 και μπορεί να συναντηθεί σε διάφορους τύπους.

Ανάλογα λοιπόν με τον τύπο και τον τύπο κοπής παίρνει και διαφορετικά ονόματα.

Έτσι, ανά τα έτη προέκυψε το μισιριώτικο, το σταμπόλι ή πολίτικο, το τουνεζίδικο, το μπαρμπαρέσικο, το τουραλί, το φλωρί ζέρι, το τζιτζιρί, το  ζαρμακούπι, το φουντουκλί, κ.α.

Οι τουρκικές χρυσές λίρες των 100 Piastres (γνωστά επίσης ως Kurush) είναι απο χρυσό 22 καρατίων.

Οι παλαιότερες ημερομηνίες κοπής του συγκεκριμένου νομίσματος θεωρούνται αρκετά σπάνιες αρα και πιο ακριβές αφου έχουν μεγαλύτερη συλλεκτικη αξία.

Χρυσή Λίρα Τουρκίας 100 Kurush Ataturk 1923 !

Ονομασία: 100 Kurush (Piastres)

Μέταλλο: Χρυσός

Χρυσό καθαρό βάρος: 6,06 γρ.

Καθαρότητα: 917

Συνολικό βάρος: 6,61 γρ.

Διάμετρος (mm): 22

Πάχος (mm): 1.4

Νομισματοκοπείο: Νομισματοκοπείο της Άγκυρας

Χώρα προέλευσης: Τουρκία

Περιγραφή Χρυσής Λίρας Τουρκίας 1923

Εμπροσθότυπο: με τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Στην κορυφή του κέρματος κόβονται οι λέξεις «HAKiMiYET MILLETiNDiR» (Κυριαρχία είναι το έθνος) και το όνομα της τουρκικής πρωτεύουσας «ANKARA».
Οπισθότυπος: ο μύθος «TÜRKİYE CUMHURİYETİ» (Δημοκρατία της Τουρκίας) είναι χαραγμένος στην πίσω όψη του νομίσματος στο κέντρο ενός στεφανιού από φύλλα βελανιδιάς και καμπάνες σίκαλης. Λίγο παρακάτω είναι το έτος ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας «1923», ακολουθούμενο από τα δύο ψηφία που, όταν προστεθούν στο έτος ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας (1923), δίνουν το πραγματικό έτος κοπής (Παράδειγμα 1923 + 47 = 1970).