Select Page

Χρυσό Πεντόλιρο Αγγλίας Τιμή

Χρυσό Πεντόλιρο Αγγλίας Τιμή

Το 1820 εκδόθηκε το πρώτο χρυσό νόμισμα των πέντε Λιρών Αγγλίας γνωστό και ως χρυσό πεντόλιρο από τον Άγγλο βασιλιά Γεώργιο Γ’. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο δυσεύρετο νόμισμα της οικογενείας των χρυσών λιρών και κόβεται σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό και κατατάσσονται στα συλλέκτικα νομίσματα .

Η περιεκτικότητα του χρυσού πεντόλιρου στο κράμα κατασκευής του είναι 91,6% ή αλλιώς 22 καράτια χρυσού . Το βάρος του είναι 39,90 gr,η διάμετρος του 36.02mm ή 38.60mm ανάλογα την έκδοση και το πάχος 2.90mm ή 3.00μμ ανάλογα πάλι με την έκδοση. Οι παραστάσεις στις δύο όψεις των χρυσών πεντόλιρων Αγγλίας που κόπηκαν κατά καιρούς ποικίλουν. 

Στην εμπρόσθια όψη φιλοτεχνείται το πορτρέτο του μονάρχη ανάλογα με τη χρονολογία έκδοσης και στην oπίσθια όψη o ‘Aγιος Γεώργιος.

Χρυσό Πεντόλιρο σε Σύγκριση με Χρυσή Λίρα

Το χρυσό πεντόλιρο μέσα στο χρόνο !

Γεώργιος Γ’ Πεντόλιρο
Η πρώτη εμφάνιση της ονομασίας ήταν κατά τη βασιλεία του Γεωργίου Γ’, όταν παρήχθη το 1820 ως πρότυπο. Στην εμπρόσθια όψη φαίνεται η προτομή του βασιλιά που βλέπει προς τα δεξιά με τον θρύλο GEORGIUS III D. G. BRITANNIAR. REX F.D. ημερομηνία, ενώ η πίσω όψη δείχνει το διάσημο πλέον σχέδιο του Αγίου Γεωργίου και δράκου του Benedetto Pistrucci χωρίς θρύλο. Η άκρη είναι εγγεγραμμένη στην κανονική έκδοση, αλλά απλή στην έκδοση proof.

Γεώργιος Δ’ Πεντόλιρο
Η επόμενη εμφάνιση του πεντόλιρου ήταν κατά τη βασιλεία του Γεωργίου Δ’, όταν παρήχθη το 1826 και το 1829. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται η προτομή του βασιλιά που βλέπει προς τα αριστερά με το θρύλο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ’ DEI GRATIA, ενώ στην πίσω όψη στεφανωμένη ασπίδα μέσα σε μια κάπα μανδύα με το θρύλο BRITANNIARUM REX FID DEF. Το πεντόλιρο του 1826 έχει την επιγραφή DECUS ET TUTAMEN ANNO REGNI SEPTIMO, ενώ το πεντοίλιρο του 1829 έχει μια απλή άκρη.

Βικτώρια Πεντόλιρο
Το επόμενο πεντόλιρο εμφανίστηκε στις αρχές της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας, όταν παρήχθη ένα από τα πιο διάσημα και ελκυστικά από όλα τα βρετανικά νομίσματα, γνωστό στην καθομιλουμένη ως νόμισμα Una and the Lion. Η Una and the Lion είναι χαρακτήρες στο The Faerie Queene του Spenser, αυτό το πεντόλιρο έχει αποκτήσει λατρεία μεταξύ των συλλεκτών: η εμπρόσθια όψη δείχνει το νεαρό κεφάλι της βασίλισσας, στραμμένο προς τα αριστερά με τον θρύλο VICTORIA D G BRITANNIARUM REGINA F D, ενώ η πίσω όψη δείχνει τη βασίλισσα. Η Victoria ως Una οδηγεί το λιοντάρι στα αριστερά, με τον θρύλο DIRIGE DEUS GRESSUS MEOS – Είθε ο Κύριος να κατευθύνει τα βήματά μου (σε ορισμένα νομίσματα γράφουν DIRIGIT αντί DIRIGE – Ο Κύριος κατευθύνει τα βήματά μου) – με ημερομηνία MDCCCXXXIX (1839 μ.Χ.) εξόρμηση κάτω από το λιοντάρι. Η άκρη μπορεί είτε να έχει την επιγραφή DECUS ET TUTAMEN ANNO REGNI TERTIO είτε να είναι απλή. Αυτό το νόμισμα είναι το ελαφρύτερο από όλα τα κέρματα των 5 £, με βάρος μόνο 38,7–39,3 γραμμάρια.

Η επόμενη εμφάνιση ττου πεντόλιρου ήταν το 1887, όταν η κεφαλή του Ιωβηλαίου χρησιμοποιήθηκε με την εμπρόσθια επιγραφή VICTORIA D G BRIT REG F D, ενώ η πίσω όψη δείχνει το σχέδιο του Pistrucci του Αγίου Γεωργίου να σκοτώνει τον δράκο, με μοναδικό μύθο την ημερομηνία στην εξόρμηση. . Η άκρη αυτού του νομίσματος είναι αλεσμένη και ζυγίζει 40 γραμμάρια. Αυτό το νόμισμα παρήχθη στο νομισματοκοπείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το οποίο προσδιορίζεται με το γράμμα “S” πάνω από το κέντρο της ημερομηνίας.

Η οπίσθια όπισθεν Pistrucci χρησιμοποιήθηκε ξανά το 1893, όταν στην εμπρόσθια όψη χρησιμοποιήθηκε το “Old Head” ή “Veil Head” της βασίλισσας, με το θρύλο VICTORIA DEI GRA BRITT REGINA FID DEF IND IMP, και η άκρη είναι και πάλι αλεσμένη.

Πεντόλιρα Νομίσματα του 20ου αιώνα


Κατά τη βασιλεία των Βασιλέων Εδουάρδου Ζ΄, Γεωργίου Ε΄ (Εδουάρδος Η΄) και Γεώργιου ΣΤ΄, τα κέρματα πέντε λιβρών εκδόθηκαν μόνο σε σετ δοκιμών κατά το πρώτο έτος της βασιλείας τους (μόνο για έγκριση στην περίπτωση του Εδουάρδου Η΄, που είναι γιατί το κέρμα του αποτιμάται περίπου στις 175.000 λίρες!). Όλα αυτά τα βασιλεία χρησιμοποιούσαν τον εμπροσθότυπο Pistrucci George and Dragon, με τα νομίσματα του 1902 και του 1911 να έχουν φρεζαρισμένες άκρες, αν και τουλάχιστον μερικά από τα νομίσματα του 1937 έχουν απλές άκρες. Το νόμισμα του Εδουάρδου Ζ’ του 1902 κόπηκε επίσης στο Σίδνεϊ, το οποίο προσδιορίζεται με ένα “S” πάνω από το κέντρο της ημερομηνίας.

Πεντόλιρα Νομίσματα Ελισάβετ Β’
Η βασιλεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έκανε μια παρέκκλιση από τη συνήθη πρακτική στην έκδοση χρυσών νομισμάτων. Ένας μικρός αριθμός χρυσών κομματιών των 5 λιρών κόπηκε το 1953 για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της σειράς, και πάλι το 1957, αλλά κανένα από αυτά τα εντυπωσιακά δεν κυκλοφόρησε στο κοινό, με αποτέλεσμα να αποτιμώνται τώρα στις 250.000 £– Εύρος 500.000 £.

Δεν κόπηκαν άλλα χρυσά πεντόλιρα μέχρι το 1980, εννέα χρόνια μετά την δεκαδικοποίηση, από τότε που εκδόθηκαν κάπως τυχαία τα περισσότερα χρόνια.

Υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή δύο διαφορετικά χρυσά νομίσματα των πέντε λιρών που κόπηκαν ταυτόχρονα, συγκεκριμένα ειδικές χρυσές εκδόσεις του «στέμματος» των πέντε λιρών, καθώς και αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «πενταπλός κυρίαρχος» ή «πέντε κυρίαρχο κομμάτι» (που είναι το αντίστοιχο από πέντε κυρίαρχους και μέρος του σύγχρονου συνόλου των κυρίαρχων μεγεθών).

Τα κέρματα των πεντόλιρων έχουν διάμετρο 36,02 mm σε αντίθεση με τα αναμνηστικά «κορώνες» που έχουν διάμετρο 38,6 mm.

Πενταπλοί κυρίαρχοι


Τα χρυσά πεντόλιρα από το 1980 έως το 1984 χρησιμοποιούν το ομοίωμα της Βασίλισσας Arnold Machin, ενώ τα νομίσματα 1985–1990 χρησιμοποιούν το ομοίωμα του Raphael Maklouf. Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήστε την όπισθεν Pistrucci. Το 1989 χρησιμοποιήθηκε ένα εντελώς νέο σχέδιο για τον εορτασμό της 500ης επετείου της πρώτης έκδοσης του αυθεντικού αγγλικού νομίσματος – η εμπρόσθια όψη δείχνει τη βασίλισσα καθισμένη στον θρόνο της στέψης κρατώντας τη σφαίρα και το σκήπτρο, με τον θρύλο ELIZABETH II DEI GRA REG FID DEF , ενώ η πίσω όψη δείχνει μια εστεμμένη ασπίδα μέσα σε ένα διπλό τριαντάφυλλο και το θρύλο ANNIVERSARY OF THE GOLD Sovereign 1489–1989.

Από το 1990, αυτά τα χρυσά πεντόλιρα συνέχισαν να παράγονται σε περιορισμένους αριθμούς κάθε χρόνο, κυρίως ως κέρματα χρυσού αλλά και κάποιας συλλεκτικής αξίας, με μερικά κομμένα σύμφωνα με πρότυπα ή Brilliant Uncirculated Standard, και με ονομαστική (δηλαδή χωρίς «πρόσωπο») αξία σε συμφωνία με τα άλλα μεγέθη των κυρίαρχων.[6] Η όπισθεν Pistrucci συνέχισε επίσης να χρησιμοποιείται, εκτός από το 2002, όταν ένα ειδικό αναμνηστικό για το Χρυσό Ιωβηλαίο αναβίωσε την ασπίδα πίσω.

Σύγχρονες Πεντόλιρα
Από το 1990, αναμνηστικά πεντόλιρα παράγονται σε χαλκονικέλιο, αλλά συχνά παράγονται εκδόσεις υψηλής ποιότητας σε ασήμι και χρυσό. Αυτά έχουν εκδοθεί μαζί με νέες εκδόσεις των παραδοσιακών χρυσών νομισμάτων πέντε λιβρών με οπισθότυπο Pistrucci, το «πενταπλό κυρίαρχο». Αυτά τα “σύγχρονα νομίσματα των πέντε λιβρών” αποτελούν συνέχεια του στέμματος που εκδόθηκε από το 1544 ως νόμισμα πέντε σελίνι.

Αυτά τα σύγχρονα νομίμστα των πέντε λιρών δεν εκδίδονται για κυκλοφορία, αλλά για να σηματοδοτήσουν εκδηλώσεις ή εκδηλώσεις μνήμης εθνικής ή βασιλικής σημασίας.