Η δοκιμασία οξέος είναι το βασικότερο τεστ, το οποίο γίνεται κατά την πώληση χρυσού, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτός είναι καθαρός ή αν έχει υποστεί μίξη με διάφορα κράματα. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο και πιο προσιτό τρόπο δοκιμής του χρυσού, ο οποίος επιπλέον είναι και ο πιο αξιόπιστος μέσα από μια πληθώρα δοκιμών που χρησιμοποιούνται τα χιλιάδες χρόνια χρήσης και πώλησης του χρυσού.
Η δοκιμασία οξέος στηρίζεται στις ιδιότητες του χρυσού ως χημικού στοιχείου:
- Ο χρυσός είναι ανθεκτικός στην οξείδωση και άρα δεν σκουριάζει.
- Είναι μη μαγνητικός.
- Μεταδίδει τη θερμότητα και τον ηλεκτρισμό καλύτερα από τα περισσότερα στοιχεία.
- Διαλύεται μόνο με νιτροχλωρικό οξύ.
- Από τεχνικής άποψης, ο χρυσός είναι εξαιρετικά ελαστικός, όλκιμος και αιχμηρός.
Ο χρυσός συχνά αναμειγνύεται με άλλα μέταλλα
Τι είναι η δοκιμασία οξέος για τον έλεγχο της αυθεντικότητας του χρυσού;
Η δοκιμή χρυσού με οξύ στηρίζεται στο γεγονός ότι ο χρυσός είναι ένα ευγενές μέταλλο, το οποίο είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και την οξείδωση. Η δοκιμή οξέος για το χρυσό είναι να τρίψετε το χρυσό αντικείμενο σε μαύρη πέτρα, κάτι που θα αφήσει ένα ορατό σημάδι. Ύστερα, πρέπει να εφαρμόσετε νιτρικό οξύ (aqua forte) πάνω στο σημείο. Αν υπάρξει διάβρωση, τότε ο χρυσός δεν είναι αυθεντικός. Αν ο χρυσός είναι αυθεντικός, τότε δεν θα πάθει τίποτα και απλά θα αφαιρεθεί το σημάδι από το τρίψιμο με την πέτρα.
έβαια, δεν είναι ίδια η δοκιμή για όλα τα είδη χρυσού. Τα περισσότερα kit οξέος περιέχουν υλικά για τη δοκιμή χρυσού 10, 14, 18 και 22 καρατιών, οπότε χρειάζεται προσοχή, για να μην πάθει ζημιά κάποιο κομμάτι χρυσού με λιγότερα καράτια.
Πόσο ακριβής είναι αυτή η δοκιμή;
Η δοκιμασία οξέος δεν είναι δυστυχώς 100% ακριβής. Ορισμένοι τύποι ανοξείδωτου χάλυβα μπορεί να συμπεριφερθούν ως χρυσός 18 καρατιών. Επιπλέον, αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις στρογγυλές τιμές των 10, 14, 18 και 22 καρατιών και δεν μπορεί να φανερώσει αν, για παράδειγμα, ο χρυσός είναι 16 καράτια. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε το τεστ και να φανεί ότι το κομμάτι χρυσού ανταποκρίνεται καλά στο τεστ των 14 καρατιών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρυσός είναι 18 καράτια. Φυσικά, πρέπει να προσέξετε ότι το οξύ δεν έχει λήξει, ώστε να διατηρεί όλες τις ιδιότητές του, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να κόψετε το μέταλλο, ώστε να εφαρμοστεί το οξύ και στο εσωτερικό του και όχι μόνο στην επιφάνειά του.
Μειονεκτήματα της δοκιμασίας οξέος
Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα στην ακρίβεια της διαδικασίας, υπάρχουν και μερικά ακόμα σημεία που πρέπει να προσέξετε:
- Η δοκιμή οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κοσμήματα, καθώς πρέπει να ξύσετε την επιφάνειά τους, προτού εφαρμόσετε το οξύ.
- Το οξύ είναι πολύ διαβρωτικό και επικίνδυνο. Πρέπει να φοράτε γάντια και να προσέχετε ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση του τεστ.
- Το οξύ μπορεί να είναι καταστροφικό για το μέταλλο, αν το μέταλλο δεν είναι ανθεκτικό. Έτσι, αν υποψιάζεστε ότι το μέταλλο δεν είναι χρυσός, αλλά δε θέλετε να το καταστρέψετε, τότε η δοκιμασία οξέος δεν είναι κατάλληλη.