Select Page

Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού την Τετάρτη, καθώς η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse αναζωπύρωσε τους φόβους για τον τραπεζικό κλάδο, πλήττοντας τη διάθεση των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού σημειώνει άνοδο περίπου 1,1% στα 1.923,29 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου ενισχύεται κατά 0,93% στα 1.928,60 δολάρια η ουγγιά.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τις μετοχές της Credit Suisse να κατρακυλούν έως και 29%, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

“Μετά από αυτό που συνέβη με την Silicon Valley Bank (SVB), οι αγορές είναι υπερευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις σχετικά με τις τράπεζες”, με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Credit Suisse να ευνοούν τώρα τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο, δήλωσε ο Ricardo Evangelista, ανώτερος αναλυτής της ActivTrades.

“Πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό εμπόριο ασφαλούς καταφυγίου. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Credit Suisse και τώρα οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται πραγματικά μεγάλη πίεση. Πρόκειται λοιπόν για μια πλήρη φυγή προς την ασφάλεια”, δήλωσε από τη μεριά του και ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Blue Line Futures στο Σικάγο. “Οι επενδυτές στρέφονται στα αμερικανικά ομόλογα, τον χρυσό, το ασήμι και το δολάριο. Αποχωρούν από πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού κατέγραψε υψηλό άνω του ενός μηνός τη Δευτέρα, καθώς η τραπεζική αναταραχή οδήγησε σε στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται ακόμη και να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον εξακολουθεί παρ’όλα αυτά να εστιάζει στην επόμενη κίνηση της Fed σχετικά με τα επιτόκια, καθώς η τράπεζα αξιολογεί τα στοιχεία για τον αυξημένο πληθωρισμό τον Φεβρουάριο με φόντο την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών.

Η μεταβλητότητα είναι αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες ενόψει της συνεδρίασης της Fed, δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

Οι αγορές δίνουν 57,9% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης και 22ας Μαρτίου και 42,1% πιθανότητα τα επιτόκια να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Καθώς οδεύουμε προς τη συνεδρίαση της Fed, ο χρυσός θα κυμανθεί πιθανότατα μεταξύ της ισχυρής αντίστασης στα 1.915 δολάρια και της στήριξης στα 1.809 δολάρια, δήλωσε ο Evangelista της ActivTrades.