Από την αρχαία εποχή η φυσική σπανιότητα του μετάλλου και η δυσκολία εξόρυξής του σε συνδυασμό με την αντοχή του στον χρόνο και βέβαια την ομορφιά του, το ανήγαγαν σε συναλλακτική και αποταμιευτική αξία αναφοράς
Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 1.930,48 δολαρίων εκτοξεύθηκε η τιμή της ουγγιάς του χρυσού, καθώς οι ανά την υφήλιο επενδυτές σπεύδουν να προστατευθούν φοβούμενοι ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα φέρει νέο οικονομικό εκτροχιασμό. Στις ασιατικές αγορές η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από 1% υψηλότερα βοηθούμενη και από την πτώση του δολαρίου – τεράστια κεφάλαια μετακινήθηκαν από τις αγορές συναλλάγματος και κεφαλαίων προς τα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και των άλλων ευγενών μετάλλων, ακόμα και στο bitcoin που ξεπέρασε πάλι τις 10.000 δολάρια.
Η ενίσχυση του κλασικού καταφυγίου στο οποίο συνωστίζονται οι επενδυτές σε περιόδους κάθε λογής αναταραχών και αβεβαιοτήτων ευνοήθηκε και από την απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) να χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική – απόφαση που έπληξε την επενδυτική ελκυστικότητα του δολαρίου. «Εισερχόμαστε σε μια περίοδο που μοιάζει με εκείνη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η Fed έριχνε τεράστια κεφάλαια στην αγορά και οι τιμές του χρυσού κάλπαζαν από ρεκόρ σε ρεκόρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Γκάβιν Ουέντ, αναλυτής της MineLife.
Από την αρχαία εποχή η φυσική σπανιότητα του μετάλλου και η δυσκολία εξόρυξής του σε συνδυασμό με την αντοχή του στον χρόνο και βέβαια την ομορφιά του, το ανήγαγαν σε συναλλακτική και αποταμιευτική αξία αναφοράς. Αποτέλεσε τη βάση των νομισματικών συστημάτων σχεδόν όλου του κόσμου από το 700 π.Χ. έως το…1971 μ.Χ., όταν ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον κατάργησε τον κανόνα χρυσού και τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, που προέβλεπε η περίφημη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτοτε ο χρυσός μετατράπηκε από συναλλακτικό μέσο σε εμπόρευμα. Οι προαναφερθείσες φυσικές αρετές του, όμως, το κατέστησαν και επένδυση αναφοράς σε περιόδους λοιμών, σεισμών και καταποντισμών, σαν κι αυτή που βιώνουμε εσχάτως. Δεν αποφέρει τόκους ή μερίσματα, αλλά θεωρείται «σταθερή αξία», παρά το ότι είναι ένα αμιγώς χρηματιστηριακό προϊόν, η αξία του οποίου γίνεται μάλιστα αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων – το προνομιακό πεδίο δράσης των κερδοσκόπων. Το ίδιο ισχύει και με τα άλλα ευγενή μέταλλα, όπως ο άργυρος και το παλλάδιο, που επίσης εκτοξεύθηκαν «χάρη» στην ανησυχία για τις εξελίξεις στην παγκόσμια υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.
Πηγή: Tanea.gr