Τι είναι τα καράτια και ποια η η διαφορά που εμφανίζουν στα κοσμήματα και στους πολύτιμους λίθους.
Τα καράτια αποτελούν τη μονάδα μέτρησης τόσο για το χρυσό όσο και για τους πολύτιμους λίθους και φυσικά από αυτά εξαρτάται και η τιμή . Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι τα καράτια στο χρυσό χρησιμοποιούνται ως μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας (του χρυσού) στο εκάστοτε κόσμημα. Στην ελληνική αγορά βρίσκονται κοσμήματα κυρίως 9, 14, 18 και 22 καρατίων. Εδω θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κοσμήματα 9 καρατίων λόγω της μικρής περιεκτικότητας τους σε χρυσό, με το καιρό οξειδώνονται (δλδ μαυρίζουν) οπότε και δεν έχουν την ίδια αντοχή στον χρόνο και δεν είναι φιλικά στο δέρμα. Επίσης λόγω του ότι ως επι το πλείστων είναι εισαγόμενα από μη ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους ίδιους κανόνες η περιεκτικότητα του κράματος είναι επίφοβη. Παραδείγματος χάριν, στην Ευρώπη έχει απαγορευτεί η χρήση νικελίου στα λευκόχρυσα κοσμήματα διότι προκαλεί αλλεργίες. Δυστυχώς πολλά κοσμήματα από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.
Στην ελληνική χρυσοχοΐα χρησιμοποιείται κυρίως χρυσός 14 και 18 καρατίων. Ένα κόσμημα 14 καρατίων περιλαμβάνει ποσοστιαία 58.33% ατόφιο χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 41,67% αποτελείται από άλλα κράματα. Ένα κόσμημα 18 καρατίων αποτελείται ποσοστιαία από 75% καθαρό χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 25% από διάφορα άλλα κράματα. Τα χρυσά κοσμήματα 22 καρατίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στην αρχαία ελληνική χρυσοχοΐα αποτελούνται από 91,66% καθαρό χρυσό, ενώ το 8,34% επίσης από άλλου είδους κράματα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε κόσμημα αναγράφεται η καθαρότητα των μετάλλων του με το σύστημα “επί τοις χιλίοις”. Για παράδειγμα ένα κόσμημα 18 καρατίων το οποίο αποτελείται από 75% ατόφιο χρυσό σφραγίζεται σαν 750ο. Αντίστοιχα τα κοσμήματα 14 καρατίων θα δείτε να σφραγίζονται σαν 585ο και των 22 καρατίων με 916ο.
Κοσμήματα και σφραγίδες
Κάθε κόσμημα έχει συνήθως δύο σφραγίδες η μία σφραγίδα δηλώνει βαθμούς καθαρότητας και η άλλη δηλώνει ποιος κατασκεύασε το κόσμημα και έχει μορφή συνήθως γράμματα ή αριθμούς ή σύμβολα. Αυτό ισχύει για όλα τα κοσμήματα που κατασκευάζονται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό σε εγκεκριμένα χρυσοχοεία. Μάλιστα υπάρχει βιβλίο χρυσοχόων με κάθε εργαστήριο που συμπεριλαμβάνει τον κωδικό του ή το σύμβολο του αν και πολλές φορές η σφραγίδα κατασκευαστή παραβλέπεται.
Είναι όλες οι σφραγίδες σωστές;
Το κοσμημά σας είναι σφραγισμένο με “18Κ”, είναι λοιπόν αυτό ακριβής; Δυστυχώς, όχι πάντα. Οι νόμοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα όσον αφορά την επιβολή της ακρίβειας αυτών των γραμματοσήμων. Δεν επιβάλουν κυρωσεις όλες οι χώρες – συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ στους κατασκευαστές που παρέχουν παραπλανητικές σφραγίδες. Ορισμένες χώρες απαιτούν από τρίτο μέρος να πιστοποιήσει την καθαρότητα του χρυσού των κοσμημάτων πριν από τη σφραγίδα. Χωρίς αυτό το τρίτο μέρος, οι κατασκευαστές και οι λιανοπωλητές μπορούν να προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές παραποιόντας τα στοιχεία . Άρα πολλές φορές η σφραγίδα δεν αντικατοπτρίζει πάντα τα πραγματικά καράτια άρα και την αξία του χρυσού οπότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
Εδώ μπορείτε να δείτε την τιμή χρυσού σήμερα σύμφωνα με τα καράτια.
Τα καράτια στα διαμάντια και τους πολύτιμους λίθους
To καράτι στα διαμάντια αλλά και τους υπόλοιπους πολύτιμους λίθους, αποτελεί μονάδα μέτρησης του βάρους της πέτρας και όχι περιεκτικότητας.
Το καράτι παγκοσμίως καθιερωμένο ως μονάδα μέτρησης του βάρους των πολύτιμων λίθων το οποίο ισούται με το 0,20gr.
Τέλος, το βάρος ενός διαμαντιού αποτελεί τον έναν από τους τέσσερις παράγοντες που κατατάσσουν την πέτρα σε κατηγορία, ώστε τελικά να οριστεί η αξία της. Το βάρος σε καράτια βρίσκεται με μία μέτρηση, η οποία πραγματοποιείται με ειδικές ζυγαριές ακρίβειας εκατοστού.